Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Egészségre káros anyagot találtak az ásványvízben

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az egészségre káros hormonokat tartalmaz a műanyag palackokban árusított ásványvizek nagy része - mutatta ki a frankfurti egyetem két biológus kutatója. Feltételezik, hogy a női nemi hormonhoz, az ösztrogénhez hasonló vegyület a palack anyagából oldódik ki és kerül az üveg tartalmába.

A két frankfurti kutató aggodalomkeltő tapasztalatainak eredményét a tekintélyes Environmental Science and Pollution Research című szaklapban tette közé.

Rámutattak arra, hogy az egészségre káros hatóanyag mennyisége legalább kétszer olyan magas volt a törhetetlen műanyagpalackokban árusított szikvizekben, mint az üvegben kínált szénsavas- vagy buborékmentes ásványvizekben.

A vegyület erősen hasonlít a női nemi hormonra, az ösztrogénre, következésképpen a szennyezett ásványvíz rendszeres ivása súlyosan károsíthatja a fogyasztó egészségét.

A frankfurti egyetemen folytatott vizsgálat kimutatta, hogy a káros vegyület a műanyagpalack falából kerül a vízbe, ugyanis nem lehet kizárni, hogy a plasztik üveglágyító anyaga képez az ösztrogénhoz hasonló elegyet a vízzel.

A hír Németországban komoly aggodalmat váltott ki, mert a németek évente átlagosan közel 140 liter ásványvizet fogyasztanak. Noha a környezetvédő hatóságok egyre inkább a visszaváltható üveg használatát szorgalmazzák, a jóval könnyebben kezelhető műanyagpalackok változatlanul közkedveltségnek örvendenek.