Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Margot Honecker a szocializmus visszatérését várja Chilében

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Teljes névtelenségben, hűséges barátoktól és kommunistáktól körülvéve, a világtól visszavonultan éli napjait az egykori NDK legbefolyásosabb asszonya, Margot Honecker abban a makacs hitben, hogy egyszer \"visszatér a szocializmus\".

A berlini fal 20 éve ledőlt, de Erich Honecker egykori kelet-német vezető 82 éves özvegyét az NDK-ba menekült chilei barátai alkotta "vasfüggöny" védelmezi, akik 17 éve tartják tőle távol a sajtót és a kíváncsi szemeket.

"Nyugalomban él, és így fog a jövőben is. Nem akar a lapokban, a sajtóban szerepelni" - mondta a francia hírügynökségnek Luis Corvalan, a chilei kommunista párt volt főtitkára, Margot Honecker bizalmas barátja, akivel 2001-ben interjúkötetet jelentetett meg A másik Németország, az NDK címmel.

Ebben "a másik Németországban" a szelíd arcú, de rettegett hatalmú Margot Honecker 26 éven át oktatási miniszter volt, ő vezette be a katonai oktatás doktrínáját a középiskolákban.

"Továbbra is hű maradt a meggyőződéséhez. Még ma is nagy harcos" - tette hozzá Corvalan.

"A szocializmus visszatér, pont Németországban miért ne tenné?" - vetette oda Margot Honecker nemrégiben az ARD német televízió forgatócsoportjának, amelynek sikerült néhány szót kicsikarnia belőle Santiago elővárosában álló háza előtt.

"Az elgondolásaim érvényesek. Most is aktuálisak" - hangoztatta a Que Pasa chilei magazinnal való szűkszavú levélváltásában.

A volt "vörös first lady", ahogyan egyik életrajzírója nevezte, 1992-ben érkezett Chilébe lányával, Sonjával, három évvel a fal leomlása után, egy évvel a férje előtt, akik a német igazságszolgáltatás egészségügyi okokból szabadon engedett. Erich Honecker 1994-ben halt meg rákban.

A szocialista Salvador Allendét 1973-ban megbuktató államcsíny után az NDK chilei menekültek ezreit fogadta be. Közöttük volt Michelle Bachelet jelenlegi államfő is, akinek személyi orvosa Margot Honeckert is kezeli. Az egykori NDK-s "első asszony" ezenkívül évente Kubába utazik kivizsgálásra.

2008-ban Daniel Ortega nicaraguai elnöktől a sandinista rendszernek az 1980-as években nyújtott támogatásért kitüntetést kapott.