Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

A Fidesz EP-képviselőcsoportja nem támogatja Andor László biztosi jelölését

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Fidesz európai parlamenti (EP) képviselőcsoportja nem támogatja Andor László uniós biztosi jelölését - közölte szerdán a képviselőcsoport.

Közleményük szerint Andor László nem rendelkezik sem közigazgatási, sem politikai, sem európai uniós tapasztalattal, "személye mind belföldön, mind az Európai Unióban ismeretlen". Andor Lászlót "az egyik legsúlytalanabbnak" tekintik a 27 biztosjelölt közül, és szerintük ezért alkalmatlan a magyar érdekek képviseletére.

A fideszes EP-képviselők úgy vélik, hogy Andor jelölése során nem rátermettsége, hanem Gyurcsány Ferenchez és Bajnai Gordonhoz fűződő személyi kapcsolatai voltak mérvadóak.

"Elfogadhatatlan, hogy polgárok támogatását elvesztett kormány bukott miniszterelnökének politikai bizalmasa még öt évig Magyarország uniós biztosa legyen. Jelölésével a magyar polgárok ismételt elárulása történt" - olvasható a közleményben.

Szerintük a politikai kultúra teljes hiányáról tanúskodik a jelölés módja is.

"Miközben az MSZP folyamatosan a közös nemzeti fellépésről beszél, s miközben súlyos vereséget szenvedett az európai parlamenti választásokon, egyoldalúan, egyeztetés nélkül döntött Andor László jelöléséről" - írták, elfogadhatatlannak minősítve, hogy "az MSZP az európai uniós posztokat is zsákmányrendszerének részeként tekinti".

A jobbközép irányzatú Európai Néppárton belül - amelynek EP-frakciójához a fideszes képviselők tartoznak - a közlemény szerint komoly aggodalmat váltanak ki "Andor László NATO-ellenes nézetei" is.

Az MTI nem hivatalosan úgy értesült, hogy Andor László Brüsszelbe utazott megbeszélésekre.

A KDNP szerint elfogadhatatlan Andor jelölése


A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint vállalhatatlan és ízléstelen Andor László uniós biztosi jelölése.

Rétvári Bence, a párt országgyűlési képviselője szerdai budapesti sajtótájékoztatón elmondta, hogy Andor László ezer szállal kötődik a diktatúrához, és ezt büszkén fel is vállalja.

Stágel Bence, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) alelnöke egy 2004-es publicisztikát idézett, amelyben Andor László arról írt, hogy a vörös csillag szerinte nem önkényuralmi jelkép, s politikai szimbólumként való használatát így nem is tartja problémásnak.