Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Franciák és németek együtt ünneplik az 1. világháború végét

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Rendhagyó módon ünneplik Párizsban az első világháborút lezáró 1918. november 11-i fegyverszünetet: a ceremóniára ugyanis most először meghívták a Franciaországban több mint másfél évszázadon át ősellenségnek tekintett Németország kancellárját is. A munkaszüneti nappal ünnepelt eseményen Nicolas Sarkozy államfő a francia-német kapcsolat megerősítésének egy újabb állomását akarja jelezni, amikor a párizsi Diadalívnél Angela Merkellel közösen gyújtja meg az örökmécsest az ismeretlen katona sírjánál.

Sarkozy egyébként már korábban jelezte, hogy szeretné, ha a franciák első világháborús győzelmét és persze a németek vereségét jelképező november 11-e a jövőben a két nemzet megbékélésének az ünnepévé válna.

A két ország vezetői közötti első erőteljes szimbolikus gesztusra egyébként éppen huszonöt éve került sor, amikor François Mitterand és Helmut Kohl kézen fogva emlékeztek a verduni csatában elesettekre a német-francia határ közelében fekvő Douaumont település katonai temetőjében.

Az eseményen készült felvételek akkor az egész világot bejárták, és azóta arra emlékeztetnek, hogy a legádázabb ellenfelek között is van remény a kibékülésre. A gesztusnak persze voltak előzményei is, a két ország közötti történelmi rivalizálásnak ugyanis a Charles de Gaulle tábornok és Konrad Adenauer kancellár által 1963. január 23-án aláírt Elysée-szerződés vetett végleg véget.

Ez egyebek mellett rendszeres kétoldalú találkozókat írt elő az államfők és a különböző miniszterek számára, amelyet a mai napig betartanak, és a negyvenhat éve elindult folyamat egyik gyümölcsének tekinthető, hogy mára csaknem minden francia településnek van legalább egy német testvérfaluja vagy városa.

Francia oldalról az Elysée-szerződést most azzal akarják tovább szélesíteni, hogy várhatóan már jövő évtől közös, francia-német miniszteri posztot hoznak létre. Erről legutóbb kedden beszélt a francia ipari miniszter, igaz, azt egyelőre nem tudni, hogy a leendő tárca vezetőjét milyen feladatokkal bízzák majd meg. Christian Estrosi azt mondta, erről Nicolas Sarkozy hozza meg a végső döntést, akinek - mint fogalmazott - szívügye az Európai Unió "motorjának" számító német-francia páros állandó erősítése.

A tervezett intézkedés mindenesetre ismét felvillantja a német-francia államszövetség létrehozásának lehetőségét, amelyet először hat évvel ezelőtt vetett fel az Európai Unió akkori két biztosa, a francia Pascal Lamy és a német Günter Verheugen egy a Berliner Zeitungban és a párizsi Libérationban egy időben megjelent közös cikkükben.