Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Harry herceg nem mehet vissza Afganisztánba

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Harry herceg nem mehet vissza az afganisztáni hadszíntérre - így döntött a brit hadsereg vezetése.

II. Erzsébet brit királynő hadnagyi rangban szolgáló unokája, aki - apja, Károly walesi herceg és bátyja, Vilmos után - a harmadik a brit trónutódlási sorban, a tavalyi év elején teljesített tényleges frontszolgálatot Afganisztán déli Hilmend tartományában.

A brit sajtó helyszíni tudósítói annak idején tudtak Harry afganisztáni bevetéséről, de a kormány kérésére vállalták, hogy erről nem adnak hírt mindaddig, amíg a herceg küldetése le nem jár. A hírzárlatot abból a megfontolásból rendelték el, hogy ha tálib erők tudomást szereznek az uralkodói unoka jelenlétéről, az Harry és az alakulatában szolgáló többi katona életét is fokozott veszélynek tenné ki.

A hír azonban ausztrál és amerikai hírportálokon valahogy mégis kiszivárgott, és a brit védelmi minisztérium a herceget azonnal hazarendelte a tűzvonalból.

A harci helikopterpilótának tanuló Harry ezt azóta is roppant mód fájlalja, és rendre hangoztatja, hogy amint megszerzi pilótaképesítését, visszamegy a frontra.

A News of the World - a legnagyobb vasárnapi brit bulvárlap - forrásai szerint mindazonáltal a herceg e tervének végképp befellegzett, mivel a brit hadvezetés úgy döntött: nem vállalható ez a kockázat. A tálib lázadók ugyanis beszivárogtak az afganisztáni rendőrség soraiba, ami lehetetlenné tenné Harry újbóli bevetésének titokban tartását, és ez megint csak a herceg és bajtársai életét veszélyeztetné - hangzik az indoklás.

A lapnak nyilatkozó katonai és kormányforrások egyike szerint Harry visszavezénylése Afganisztánba "sokkal több negatív, mint pozitív" következménnyel járna, ezért ez "lekerült a napirendről".

A herceg, aki az első számú brit tisztképző akadémián, Sandhurstben végzett, az Afganisztánban töltött tíz hét során részt vett gyalogsági hadműveletekben és járőrözéseken, emellett előretolt hadszíntéri légiirányítóként légi csapásokat vezényelt tálib állások ellen.

Elöljárói szerint feladatát rendkívül magas szinten teljesítette, és a veszélyes frontszolgálattal a korábban elsősorban botrányos kocsmai tivornyáiról elhíresült Harry az alattvalók körében is általános megbecsülést vívott ki magának.

Nem ő az első, aki a brit uralkodó leszármazottai közül tényleges frontszolgálatot teljesített. András yorki herceg, a királynő másodszülött fia az Argentínával 1982-ben megvívott 74 napos falklandi háborúban - amelyben 255 brit katona esett el - harci helikopterpilótaként szolgált.