Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

\"Bla Bla Bla. Cselekedjünk azonnal!\"

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Mintegy 300 fekete ruhába öltözött fiatal téglákat dobált és kirakatokat tört be szombaton Koppenhágában, miközben zajlott a dán fővárosban tanácskozó klímacsúcs résztvevőit cselekvésre buzdító tüntetés - jelentette az AFP francia hírügynökség.

A rendőrök azonnal közbeléptek, többeket a földre tepertek és előállítottak. A rendbontók igyekeztek öt-hat fős csoportokra oszlani és ismét csatlakozni a tüntetők menetéhez, ahonnan kiváltak.

A Dow Jones rendőrségi forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a tüntetésen mintegy 400 embert állítottak elő.

A rendőrség szerint 30 ezer, a szervezők szerint mintegy 100 ezer ember vonult fel Koppenhága utcáin, határozott lépéseket követelve a klímacsúcson tárgyalóktól a globális felmelegedés megfékezésére. A 67 ország összesen 515 szervezete által meghirdetett demonstráció résztvevői a dán parlament épületétől vonultak át a klímaértekezletnek helyt adó Bella Centerhez.

A világ minden részéről érkeztek emberek a felvonulásra, amelyen részt vett mások mellett Helena Christensen dán modell és klímaaktivista, Rahul Bose indiai színész és Kumi Naidoo, a Greenpeace International ügyvezető igazgatója is. A felvonulás végén, a Bella Centernél a tervek szerint gyertyafényes virrasztást tart majd a Nobel-békedíjas Desmond Tutu, Fokváros egykori anglikán érseke.

"Bla Bla Bla. Cselekedjünk azonnal!", "Nincs B bolygónk", "Változtass a politikán, ne a klímán!" - volt olvasható a felvonulók transzparensein, amelyek közt egy-egy "felfújható hóember" is felbukkant. Egyesek jegesmedvének, mások pandának öltöztek - írta a Reuters.

A szombaton megrendezett nemzetközi akciónap keretében világszerte megmozdulások zajlottak, határozott klímavédelmi intézkedéseket követelve a világ vezetőitől.

Ausztrália nagyvárosaiban több ezren - Melbourne-ben mintegy 40 ezren - vonultak fel a Felmelegedés Elleni Gyalogláson (Walk Against Warming). Manilában, a Fülöp-szigetek fővárosában néhány száz ember gyűlt össze a városháza előtt, az indonéziai Jakartában pedig különböző helyi szervezetek mintegy 150 tagja tüntetett az Egyesült Államok nagykövetsége előtt. Aktivisták a Fidzsi-szigetektől az Egyesült Államokig egész nap demonstrációkkal, virrasztásokkal fejezték ki elkötelezettségüket a klímavédelem ügye iránt.