Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Gotovina tábornokot 24 évre ítélte a Nemzetközi Törvényszék

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Huszonnégy év börtönbüntetésre ítélte Ante Gotovina horvát tábornokot szerbek elleni bűnökért a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék pénteken.

Hágai székhelyén kimondott ítéletében a törvényszék megállapította, hogy Gotovina részese volt annak az 1995-ös hadműveletnek, amely miatt 200 ezer szerb elmenekülni kényszerült horvátországi lakhelyéről, a Krajinából.

Hasonló háborús bűncselekményekért 18 évre ítélték Mladen Markac tábornokot. Felmentették viszont a harmadik vádlott horvát tábornokot, Ivan Cermakot.

Az 1995-ös - Vihar néven ismert - hadművelet során szerb adatok szerint a menekültek mellett kétezer szerb civil személy életét vesztette, és további több mint kétezren eltűntek.

A vádpontok, illetve megállapított bűncselekmények között gyilkosság, deportálás, embertelen cselekedetek, fosztogatás, közvagyon szándékos rongálása is szerepelt. A vád szerint az említett művelet során etnikai tisztogatás is történt, ám ezt a bírák nem tartották megalapozottnak.

A védelem korábbi nyilatkozatai szerint viszont a horvátországi szerbek tömeges távozását saját vezetőik tervezték meg.

Horvátországban ma is felszabadító műveletnek tartják a történteket, és az 56 éves Gotovinát két társával együtt sokan nemzeti hősnek tekintik. Boris Tadic szerb elnök viszont egy beszédében olyan bűnnek nevezte a történteket, amelyet soha nem szabad elfelejteni.

Tudjman is felelős

A törvényszék az ítéletben hangoztatta Franjo Tudjman akkori elnök és a kormány több tagjának felelősségét is az 1995. évi hadműveletben. Cermak védelmi, Markac belügyminiszter-helyettes is volt az érintett időszak egy részében..

Gotovináék pere három évvel ezelőtt kezdődött, az eljárás folyamán több mint 300 tárgyalási napot tartottak, és 140 tanút hallgattak meg.

Az ügyész 27, 23 és 17 év börtönt kért, ennél a bírák mindhárom esetben kevesebbet tartottak indokoltnak. A védelem felmentésért folyamodott.

A most kimondott büntetésből Gotovina és Markac esetében levonható a törvényszék őrizetében eddig töltött idő, Cermak pedig elhagyhatja a scheveningeni börtönt.

A múlt évtized elején vád alá helyezett Gotovinát több mint négy évnyi hiábavaló üldözés után, 2005 decemberében tartóztatták le Spanyolországban. Elfogását annak idején az Európai Unió és a NATO is sürgette, és kézre kerülése előmozdította Horvátország EU-csatlakozási folyamatát.

Markac és Cermak 2004 márciusában önként adta fel magát.