Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

A franciák kétharmada kudarcként látja a bevándorlók integrációját

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A franciák kétharmada úgy gondolja, hogy a külföldiek integrációja "inkább rosszul működik, mint jól", s a megkérdezettek fele szerint a helyzet romlott az utóbbi tíz évben - derül ki a Harris Interactive közvélemény-kutatóintézet felmérésből, amelyet szerdán ismertetett a Le Parisien című fővárosi napilap.

A tanulmány szerint a franciák 76 százaléka úgy ítéli meg, hogy a külföldiek "nem tesznek elég erőfeszítést ahhoz, hogy harmonikusan éljenek" Franciaországban. 54 százalékuk szerint pedig a francia társadalom nem tesz meg mindent azért, hogy a külföldiek jobban beilleszkedhessenek. A reprezentatív felmérés április 8. és 20 között 1631 különböző politikai beállítottságú személy megkérdezésével készült.

Françoise Lorcerie, a CNRS, a francia nemzeti tudományos kutatóközpont integrációs kérdésekkel foglalkozó szakértője szerint a felmérés azt tükrözi, hogy a külföldiek bűnbakként szolgálnak a franciák számára. "Egyértelműen megállapítható, hogy a franciáknak démonizált képük van a külföldiekről. Egy válságos időszakban mindenki másban véli megtalálni a problémák okát" - hangsúlyozta a kutató.

A felmérést végző intézet arra hívta fel a figyelmet, hogy hasonló tendencia figyelhető meg mindenhol Európában: a külföldiektől való félelem növeli a szélsőjobboldali pártok támogatottságát.

"Nézzék meg, mi történt Finnországban! Nézzék meg, mi történt Svédországban! A bevándorlókról kialakult kép mindenhol változik, és az emberek arra vágynak, hogy megnyugtassák őket" - mondta Jean-Daniel Lévy, a Harris Interactive igazgatója.

A svéd választók a múlt év végén szavazták be először a szélsőjobbot a parlamentbe, az Igazi Finnek a vasárnapi választásokon jelentősen megerősödtek, s a felmérések szerint az idegengyűlölő francia Nemzeti Front is egyre népszerűbb a jövő évi elnökválasztás előtt.

A Le Parisien kommentárja szerint a felmérés legfőbb tanulsága az, hogy a bevándorlók integrációját a teljes francia társadalom kudarcnak tartja, ezt a véleményt jobb- és baloldali szavazók egyformán osztják.