Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Szabadon engedték a Megaupload alapítóját

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Óvadék ellenében szabadlábra helyezték a Megaupload csalásért és szerzői jog megsértéséért vád alá helyezett alapítóját szerdán Új-Zélandon.

A 38 éves német Kim Schmitzet, becenevén Kim Dotcomot január 20-án állították elő aucklandi luxusingatlanán, a fájlcserélő webhely három másik vezetőjével együtt. Azóta immár mindannyian szabadlábon védekeznek. Az amerikai hatóságok a kiadatásukat kérik, jelezve, hogy a maximális húsz év börtönt kérnék rájuk, ha a per az Egyesült Államokban lenne.

Nevin Dawson bíró két korábbi döntést semmisített meg, amelyek értelmében Schmitzet rács mögött kellett tartani, mert fennállt a veszély, hogy elszökik az országból. Dawson szerint a szökés veszélyét enyhíti, hogy a vádlott minden vagyonát elkobozták, és a vizsgálat nem tárt fel a nevén lévő újabb bankszámlákat letartóztatása óta.

"Minden oka megvan arra, hogy itt maradjon a családjával, és küzdjön javai visszaszerzéséért" - mondta a bíró, aki mindamellett megtiltotta Schmitznek az internet használatát és azt, hogy helikopterjáratra helyet foglaljon. Aucklandi birtokán kell maradnia, kivéve, ha sürgős orvosi beavatkozásra van szüksége.

A 2005-ben alapított, hongkongi központú Megaupload fáljcserélőt, amely saját állítása szerint napi 50 millió felhasználót látott el, és a világháló forgalmának 4 százalékát képviselte, január 19-én záratta be az amerikai igazságszolgáltatás. Azzal vádolták a webhely irányítóit, hogy 175 millió amerikai dollárnyi, bűncselekményekből származó pénzhez jutottak, és 500 millió dollár kárt okoztak a szerzői jogok birtokosainak mozifilmek, tévéműsorok és más tartalmak kalózmásolatait kínálva.

Maga Schmitz, akinek extravagáns életmódját - rózsaszín Cadillac, ásványvízzel töltött medence - előszeretettel ecseteli az új-zélandi sajtó, csak 2010-ben 42 millió amerikai dollárt keresett.

Wellness hétvégék belföldön

Kényeztető wellness csomagok, töltődjön és szépüljön itthon!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.