Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Washington szerint Damaszkusz nem tartja magát az Annan-tervhez

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A washingtoni Fehér Ház azzal vádolta a damaszkuszi kormányt, hogy nem tartja tiszteletben az ENSZ béketervét, és elítélte az Aleppói Egyetem elleni csütörtöki támadást, amelynek négy diákhalottja volt. Kofi Annan szóvivője szerint viszont a tűzszünet megsértéséről szóló hírek ellenére a szíriai béketerv továbbra is sínen van.

"Továbbra is számítunk az Annan-terv sikerére, és igyekszünk minden eszközzel támogatni azt" - közölte helyi idő szerint csütörtökön Jay Carney fehér házi szóvivő, Kofi Annan ENSZ- és Arab Liga-megbízott béketervére utalva, amelynek célja, hogy vége szakadjon a mészárlásnak az arab országban.

A szóvivő mindamellett elismerte a terv kudarcát és azt, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimje "nem tett erőfeszítést egyetlen intézkedés érdekében sem", amelyet e béketerv előír.

A tűzszünet megsértéséről szóló hírek ellenére a szíriai béketerv továbbra is sínen van - közölte pénteken a békeközvetítő volt ENSZ-főtitkár, Kofi Annan szóvivője Genfben.

Ahmad Fawzi hozzáfűzte, hogy "a több mint egy éve tartó válság nem oldódik meg egy nap vagy egy hét alatt".

Az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottjának hatpontos béketerve a tűzszünet mellett nemzetközi megfigyelők állomásoztatását, s az újságírók és a segélyszervezetek munkatársainak szabad mozgását irányozza elő.

"Egyetértek Önökkel, hogy nincsenek a (béketerv) teljesítésének szembeötlő jelei. Kis jelei vannak a teljesítésnek" - mondta Fawzi újságíróknak.