Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Drachma vagy euró? Van más választása is Görögországnak

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A világ vezető gazdaságait tömörítő G8-ak hétvégi csúcstalálkozójukat követően megerősítették: érdekük az, hogy Görögország az euróövezetben maradjon, miközben teljesíti kötelezettségeit. A Világgazdasági Kutatóintézet kutatási igazgatója szerint kérdés, ha Görögország kilép az eurózónából, visszakényszerül-e a drachmába.

Államcsődhöz, és az ország szervezett kilépéséhez vezet az eurózónából, ha Görögország új vezetése megtagadja a megszorításokat - mondta Rácz Margit, a Világgazdasági Kutatóintézet kutatási igazgatója.

A csőd után rettenetes megszorítások lennének Görögországban - tette hozzá az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol kiemelte: a görögöknek meg kell állapodniuk a befektetőkkel, adósságmentesíteni kell az országot, amire egyébként Dél-Amerikában több példa is volt.

A szakértő szerint köztes megoldást kéne választania Görögországnak: azt, hogy kívülről alkalmazza az eurót, mert ha visszaállnának teljesen a drachmára, akkor az államadósság még nagyobb lenne.

Úgy véli, a görög csőd idejére Magyarországnak már meg kellene állapodnia az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal.

A piacok mindent hektikusan túlreagálnak, és nincs pénze Magyarországnak arra, hogy az államadósság finanszírozásának drágulását állja. Márpedig az IMF alacsony kamatú pénzét adósságcsökkentésre tudnánk felhasználni - tette hozzá Rácz Margit.

A teljes Arénát meghallgathatja, ha ide kattint.