Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Irán jelentősen növelte urándúsító képességét

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) legújabb jelentése szerint Irán május óta mintegy 30 százalékkal növelte urándúsító képességét - ezt szivárogtatták ki csütörtökön bécsi diplomaták, beszámolva arról, hogy szerintük mit tartalmaz az ENSZ-szerv szokásos, negyedéves összefoglalója.

A dokumentumot néhány órával később már nyilvánosságra is hozták, s ez még ennél is nagyobb számot tartalmaz: eszerint a fordói telepen - amelyet egy hegy mélyében rejtettek el - Irán több mint megduplázta urándúsító centrifugái számát. Májushoz képest 1064-ről 2140-re nőtt ez az adat. A NAÜ szakértői ugyanakkor hozzáteszik, hogy az új gépek még nem működnek.

A NAÜ aggodalmának ad hangot, amiért műholdas felvételek szerint a parcsini katonai komplexum környékét megtisztították, épületeket bontottak le és különféle anyagokat szállítottak el onnan. A NAÜ azt gyanítja, hogy itt is titkos nukleáris fejlesztések folytak. Az ENSZ-szervezet ezek alapján Parcsin felkeresésének a lehetőségét követeli Teherántól.

A jelentés szerint Irán 2010 óta 190 kilogramm magas dúsítású uránt állított elő. Ez az adat májusban még csak 145 kg volt.

A Nyugat és Izrael arra gyanakszik, hogy Irán atombomba előállításához akarja felhasználni a dúsított uránt, amit Teherán cáfol és csupán gyógyászati, illetve áramtermelési céllal magyarázza atomprogramját. Izraeli politikusok ismételten azzal fenyegetőztek, hogy a zsidó állam katonai rajtaütéssel vethet véget az iráni atomprogramnak.

"Nyugtalanságra adhat okot a dúsítás fokozott tempója, a megnövelt készletek és ami a legfontosabb, a fordowi telepen kialakított további centrifugák" - mondta Mark Fitzpatrick, a washingtoni központú Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézete nevű agytröszt munkatársa.