Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Eskütételre készül a 113. amerikai kongresszus

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A novemberi választások eredményeként továbbra is a demokraták alkotják majd a többséget szenátusban és a republikánusok uralják majd a képviselőházat az Egyesült Államok új összetételű, 113. kongresszusában, amelynek tagjai ma teszik le a hivatali esküt.

Mivel a törvények elfogadásához mindkét ház jóváhagyására szükséges, a kamarák közötti szembenállás továbbra is magában hordozza olyan patthelyzetek veszélyét, mint amilyen az elmúlt két év során például az adósságplafon megemelésével, vagy a "pénzügyi szakadék" elkerülésével kapcsolatban kialakult.

A törvényhozásnak 84 új tagja lesz, akik közül 49 demokrata, 35 pedig republikánus. A 100 tagú szenátusban, amelynek az egyharmadát választották újra, a demokraták száma 2 fővel nőtt, az arány így 55:45-re módosult a javukra. A teljes egészében újraválasztott, 435 tagú képviselőházban a republikánus képviselők száma nyolccal csökkent, ám a párt továbbra is 234:201 arányú többséggel bír.

A 113. kongresszusban egyes kisebbségek rekordszámban fogják képviseltetni magukat. Ezek közül is kiemelkedik, hogy a törvényhozásba 100 nőt választottak be, amire még sohasem volt példa. Heten vallják magukat homo-, illetve biszexuálisnak.

A kongresszusban egy ciklusnyi kihagyás után újra képviselteti magát a Kennedy dinasztia: csütörtöktől a szövetségi alsóház tagja lesz Joseph Kennedy III, az 1968-ban meggyilkolt demokrata párti elnökjelölt és volt igazságügyi miniszter, Robert Francis Kennedy unokája.

Az új amerikai képviselőháznak egyetlen magyar származású tagja lesz, Andy Harris marylandi republikánus honatya személyében. Harris a novemberi újraválasztása nyomán második ciklusát kezdi meg a szövetségi törvényhozásban.