Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Elhalaszthatják a beteg Chávez beiktatását

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Elhalaszthatják a rákbetegséggel Kubában kezelt Hugo Chávez, harmadik elnöki időszakra újraválasztott venezuelai államfő január 10-re tervezett beiktatását - közölte helyi idő szerint pénteken Nicolas Maduro alelnök az állami televízióban.

Az alelnök hangsúlyozta, hogy a beiktatás elhalasztásának ellenére Chávez mindenképpen hivatalban marad, és elnöki esküjét a legfelsőbb bíróság engedélyével, a testület előtt egy későbbi időpontban teheti le, amikor ezt egészségi állapota megengedi. Az alkotmány lehetővé teszi az elnök számára az átmeneti távollétet 90 napos időszakra, amelyet további 90 nappal meg lehet hosszabbítani - mondta.

A venezuelai alkotmány értelmében a megválasztott államfő "állandó hiányzása" esetén, a hivatalba lépésétől számított 30. nap után új választásokat kell tartani. Az alelnök szerint azonban ez a helyzet nem áll fenn, Chávez változatlanul "működő elnöknek" tekinthető. Felszólította az ellenzéket, hogy ne menjen szemben az október 7-i választásokon kinyilvánított népakarattal. Egyben azzal vádolta az ellenzéket, hogy az ország destabilizálására törekszik, és vissza akarja fordítani a forradalmat.

A nagy többséggel újraválasztott 56 éves venezuelai elnökön december 11-én Havannában - másfél éven belül negyedszer - műtétet hajtottak végre. Később közölték, hogy állapota rosszabbodott, súlyos tüdőgyulladást kapott, aminek következtében légzési nehézségek léptek fel nála.