Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Phenjan engedélyezte a mobiltelefonok használatát a külföldieknek

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Feloldva az évek óta tartó tilalmat, az észak-koreai hatóságok engedélyezték a külföldieknek a mobiltelefonok használatát az ország területén.

Mindeddig a világ talán legelzártabb országába való belépéskor a külföldieknek le kellett adniuk mobiltelefonjaikat a vámhatóságoknál, és távozáskor visszakapták készülékeiket. A Koryolink észak-koreai-egyiptomi távközlési vegyesvállalat alkalmazottja arról tájékoztatta hétfőn a Hszinhua hírügynökséget, hogy Phenjan engedélyezte a mobiltelefonok használatát, s ehhez az kell, hogy a beutazók a határon feltüntessék készülékük nemzetközi azonosítóját, az úgynevezett IMEI-kódot.

A látogatók ezentúl sem beszélhetnek telefonon az észak-koreaiakkal, de külföldi hívásokat bonyolíthatnak le, ha ötven euróért megvásárolják a Koryolink SIM-kártyáját. Hamarosan az internetet is hozzáférhetővé teszik számukra.

A 24 milliós Észak-Koreában létezik szélessávú internethálózat, a számítógépek többsége azonban leginkább csak intranetes kapcsolattal rendelkezik, s rendkívül korlátozott az információhoz jutás lehetősége. A sztálinista országban azonban a mobiltelefonok száma, a 3G szolgáltatást is nyújtó egyiptomi Orascom vállalat jóvoltából, már csaknem 1,8 millióra rúg. Az észak-koreaiak külföldi hívásokat nem bonyolíthatnak le, és készülékeikkel nem csatlakozhatnak az internethez sem.