Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Az ENSZ szerint szarint vetettek be Damaszkusznál

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az ENSZ vegyifegyver-szakértői megállapították, hogy Damaszkusznál augusztus 21-én vegyi fegyvert, nevezetesen szarint vetettek be - közölte több hírügynökség egy, a világszervezet által hétfőn kibocsátott fotóra hivatkozva.

A nagy felbontású felvételen Ake Sellström, a szakértő csoportja vezetője átadja Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak a jelentést, amelynek első oldalát több szerkesztőségben kinagyították.

"A gútai incidens kivizsgálása során begyűjtött bizonyítékok alapján megállapítható, hogy a Szíriai Arab Köztársaságban zajló konfliktusban a felek között vegyi fegyvereket alkalmaztak viszonylag nagy mennyiségben civilek, köztük gyerekek ellen" - hangzott a jelentés, amelyet hivatalosan a nap folyamán később fognak ismertetni.

"Az általunk begyűjtött környezeti, vegyi és orvosi minták arról külön is világos és meggyőző bizonyítékot szolgáltatnak, hogy szarin ideggázt tartalmazó föld-föld rakétákat használtak" - szólt a dokumentum.

Az ENSZ-szakértők mandátuma csak arra vonatkozik, hogy megállapítsák: vetettek-e be vegyi fegyvert Szíriában, annak kiderítésére viszont nem, hogy ki tette azt. Nyugati diplomaták ugyanakkor már előre felhívták a figyelmet arra, hogy jelentésük részleteiből - például az incidensben bevetett fegyverek típusából - egyértelműen ki fog derülni, hogy kit terhel a felelősség. Washington korábban azt hangsúlyozta, hogy kizárólag Damaszkusz rendelkezik kiterjedt, egyidejű vegyi támadás végrehajtásához szükséges eszközökkel.

Ban Ki Mun a tervek szerint a nap folyamán tájékoztatja a Biztonsági Tanácsot a szakértői jelentésről. Korábban John Kerry amerikai külügyminiszter is azt állította, hogy Damaszkusznál augusztus 21-én szarint vetettek be.