Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Ezek a XXI. század Bem apói - szakértő az Iszlám Államról

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az orosz-ukrán konfliktus stratégiai magányba sodorja Oroszországot, ez a bezártság viszont nemzetközi szinten káros lehet - mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutató Központjának vezetője az InfoRádió Aréna című műsorában. Tálas Péter szerint a lengyel Donald Tusk megválasztása az Európai Tanács élére is üzenet értékű Oroszország számára.

"Oroszország Ukrajna miatt tulajdonképpen csak a posztszovjet térségre tud koncentrálni és
egyfajta stratégiai magányosságban van, de a világnak nem jó, ha hosszú ideig ennyire be van zárva. A kooperációnak egyfajta megindulása lehet, ha valamiképp Oroszország is kapcsolódik az Iszlám Állammal szembeni küzdelemhez" - mutatott rá Tálas Péter.

Csiki Tamás, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutató Központjának kutatója kiemelte. a NATO-nak biztosítania kell a tagjait, hogy konfliktusok esetén megvédi őket és kiáll az érdekeikért.

"Gyakorlatilag a NATO-nak szemléltetnie kell a nyugati tagállamok és az Egyesült Államok félé, hogy mindenkit megvéd, a kicsiket is. Természetesen az Oroszország közelében lévő kisebb államok, vagy akár a komolyabbak is, mint Lengyelország, akik az orosz problémában más történelmi hagyományt ápolnak, az ukrajnai helyzetet fenyegetésként élték meg és igényelték, hogy a NATO, mint szövetség is foglalkozzon a témával és mint szövetség álljon ki Oroszország ellen" - mutatott rá a kutató.

Tálas Péter arról is beszélt, hogy az Észak-Atlanti Szövetség a kelet-európai országokba telepített katonai jelenlétével érezteti Oroszországgal szembeni erejét.

"Ezeknek az országoknak a védelmét különböző módon bizonyítani vagy szavatolni akarja a NATO. Egyben ezek olyan lépések is, amelyek figyelmeztetőek. Nem gondolom, hogy az elrettentéshez lépett vissza a NATO, de azt lehet mondani, hogy ezek üzenetek Oroszország számára" - fogalmazott.

Tálas Péter szerint a lengyel Donald Tusk megválasztása az Európai Tanács élére is üzenet értékű jelzés Moszkvának.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutató Központjának vezetője arról is szót ejtett, hogy egyre inkább nemzetközi szervezetté válik az Iszlám Állam, ugyanakkor sokan túlértékelik a szerepét.

"Különösen kellemetlen, hogy ez a szervezet egyre inkább nemzetköziesedő, internacionalizálódó. Kialakult egy olyan nemzetközi fegyveres csoport, amelyik egyik helyről vándorol a másikra. Ezek a XXI. századi Bem apók, akik gyakorlatilag forradalmároknak tekintik magukat és ahol forradalom van, oda mennek" - mutatott Tálas Péter.

Csiki Tamás, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutató Központjának kutatója azt mondta, hogy az iraki és szíriai állam meggyengülése is segítette az iszlám állam megerősödését.

"Az iraki állam diszfunkcionalitása és a szíriai állam meggyengülése miatt kialakult egy senki földje. Mindig ez a probléma a törékeny vagy bukott államok esetében, hogy nincsen komoly állami hatalom, olyan állami fegyveres szervezet, amely a különböző felkelőőő csoportokat, hadurakat, szervezett bűnözői csoportokat, terrorszervezeteket ellenőrzés alatt tartsa, illetve ha kell, megsemmisítse, korlátozza" - fogalmazott a kutató.

Tálas Péter azt is hangsúlyozta, hogy az iszlamista szervezet térhódításában fontos szerepe van az iraki szunnitáknak, de többen is túlértékelik a szervezet szerepét.

"Az iszlám állam felemelkedésében az egyik legdöntőbb szerepe mégiscsak annak van, hogy a szunniták jobban elviselik az Iszlám Államot, mint Bagdad fennhatóságát. Azt gondolom, mindaddig, amíg így fogják látni, addig az Iszlám Államnak nagyon jó lesz. Az iszlám Állam fenyegetése egy icipicit túl van értékelve" - vélekedett.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutató Központjának vezetője kiemelte, hogy az iszlám állam tevékenysége a terrorizmus elleni harcot is intenzívebbé teheti.

Hanganyag: Boros Péter