Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Kibertámadás érte a holland kormány internetes oldalait

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kibertámadás miatt több órára elérhetetlenné vált kedden a holland kormány internetes oldala és egy ismert holland szatirikus híroldal - erősítette meg szerdán egy holland kormányzati tisztségviselő.

A kedd délelőtt kezdődött és mintegy hét órán keresztül tartó leállás a kormányzat központi oldalait, például a Rijksoverheid.nl honlapot érintette, a telefonvonalak és a vészhelyzetek kezelésére létrehozott kommunikációs csatornák azonban elérhetőek maradtak.

Rimbert Koosterman, a weboldalakért felelős holland Kormányzati Információs Szolgálat egyik tisztségviselője azt mondta, hogy túlterheléses támadással (distributed denial of service attack) bénították meg az érintett oldalakat. Hasonlóan elérhetetlenné vált a politikusokat és a vallásokat kigúnyoló híroldal, a GeenStijl.nl honlap is.

Az ilyen típusú támadáskor a hackerek számos számítógépről egyidejűleg küldött parancsok sorozatával terhelik meg a szervereket, lebénítva az adott rendszert.

"Munkatársaink a Nemzeti Kiberbiztonsági Központtal és a honlapokat működtető Prolocation céggel együttműködésben vizsgálják a támadást" - tette hozzá Koosterman.

Az igazságügyi és a belbiztonsági miniszter az incidenst követően a parlamentben azt kérte, találják meg a módját annak, hogy ezek a honlapok állandóan, még kibertámadás idején is elérhetőek legyenek - számolt be szerdán az ANP holland hírügynökség.