Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Ferenc pápánál járt a német kancellár

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A nemzetközi politikai helyzetről, a migrációról, valamint a szegények segítéséről is szó volt Ferenc pápa és Angela Merkel német kancellár szombati vatikáni találkozóján.

Vatikáni források szerint a katolikus egyházfő és Angela Merkel, a hét legfejlettebb országot tömörítő G7-csoport soros elnökeként áttekintette a június 7-8-án Schloss Elmauban rendezendő G7-csúcstalálkozó tervezett témáit.

A pápai lakosztály könyvtárszobájában tartott negyvenperces magánaudiencia zárt ajtók mögött zajlott. A Vatikánba tizenhat fős delegációval érkező Angela Merkel már harmadik alkalommal találkozott Ferenc pápával. A mostanit megelőzően Ferenc pápa 2013-as megválasztásakor, majd tavaly májusban szintén a Vatikánban találkoztak.

Az újságírók előtti ajándékváltáson Angela Merkel egy Johann Sebastian Bach műveit tartalmazó CD-lemezt adott az egyházfőnek, valamint egy fehér borítékba rejtett pénzadományt, amelyet az Olaszországba érkező menekültek gyermekeinek ajánlott fel. Ferenc pápa egy vatikáni érmét ajándékozott a kancellárnak. Az érmén az egykori Pannóniában született Tours-i Szent Márton látható, aki köpenyét a szegényeknek adományozza. A pápa azt mondta, ezt az érmét szokta az államfőknek adományozni, hogy ők is így tegyenek. "Megpróbálunk legjobb képességeink szerint segíteni" - válaszolta Angela Merkel.

A német kancellárt Pietro Parolin szentszéki államtitkár is fogadta. Péntek este Angela Merkel magánlátogatást tett a Vatikáni Múzeumban, ahol megnézte a Sixtus-kápolnát is.

Merkelt a Vatikán után a Szent Egyed katolikus közösség római központjába várták. A kancellár 2011-ben részt vett a Szent Egyed közösség által Münchenben rendezett békeimán.

Merkel egy lutheránus lelkész és egy angol-latin tanárnő gyermeke, az evangélikus egyház tagja.