Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Németh Zsolt: a visegrádi együttműködés "él és virágzik"

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A visegrádi együttműködés életképességét "az orosz-ukrán konfliktussal kapcsolatos nézetkülönbségek miatt" az elmúlt időszakban sokan kétségbe vonták, ennek ellenére "Visegrád él és virágzik" - jelentette ki Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke szerdán Pozsonyban.

A politikus a visegrádi négyek kül- és gazdasági ügyekkel foglalkozó parlamenti bizottságainak tanácskozását követő sajtóértekezleten beszélt erről. A megbeszélésen az ukrajnai helyzetről és az abból fakadó európai biztonsági kockázatokról, az energiabiztonságról, az infrastrukturális fejlesztésekről, a közel-keleti fejleményekről és a menekültek helyzetéről cseréltek eszmét. A találkozón elfogadott közös nyilatkozat tartalmát a pozsonyi törvényhozás történelmi épületében tartott sajtótájékoztatójukon ismertették a résztvevők.

Németh Zsolt a V4-es együttműködés bizottsági szintű főpróbájának nevezte a szerdai találkozót. Hangsúlyozta: ezen együttműködés életképességét "az orosz-ukrán konfliktussal kapcsolatos nézetkülönbségek miatt" az elmúlt időszakban sokan kétségbe vonták, ennek ellenére "Visegrád él és virágzik", a külpolitika kérdéseit pedig a visegrádi négyek csoportjában "alapvetően hasonló módon megközelítik meg.

Németh Zsolt szerint a visegrádi partnerek támogatják, hogy Ukrajna ténylegesen gyakorolhassa szuverenitását, egyetértenek abban, hogy a válság rendezésének legfontosabb összetevője a második minszki megállapodás maradéktalan végrehajtása.

Völner Pál, a magyar parlament gazdasági bizottságának alelnöke az MTI-nek elmondta: központi téma volt az energiakapcsolatok, köztük a gáz és a villanyáram szállítási lehetőségeinek fejlesztése az energiabiztonság megteremtésének az érdekében. Hozzátette: ugyancsak lényeges volt az egyetértés abban, hogy a múltban ki nem alakított észak-déli irányú - vasúti és közúti - közlekedési infrastruktúrákat minél előbbi megteremtsék.