Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Lelőttek egy palesztin merénylőt Jeruzsálemben

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az izraeli biztonsági erők lelőttek egy palesztin merénylőt hétfő reggel Jeruzsálem óvárosánál; a támadó meg akart késelni egy határőrt - közölte az izraeli katonai rádió.

A tizennyolc éves palesztin merénylő az óváros oroszlános kapuja mellett, a muzulmán temető felől közelítette meg a határőrt. Zsebre tett kézzel közeledett hozzá, ezért a helyszínen lévő rendőrök gyanúsnak vélték, és felszólították, hogy vegye ki a kezét a zsebéből. Ekkor a fiatal férfi megpróbálta leszúrni a kapunál őrködő határőrt, de kése beakadt a védőmellénybe. A határőrnek nem esett baja, egy rendőr pedig lelőtte a támadót. A palesztin férfit később azonosították.

A hetek óta tartó erőszakhullámban eddig legalább huszonöt palesztin halt meg, köztük kilenc merénylő, akiket támadásuk közben lőttek le a biztonsági erők fegyveresei. Az erőszakos cselekményekben öt izraelit öltek meg.

A palesztinok Kelet-Jeruzsálemben és Ciszjordániában kövekkel és gyújtópalackokkal dobálják az izraeli fegyvereseket, illetve jobbára egyedül hajtanak végre késeléses támadásokat izraeliek ellen.

Az izraeli kormány a palesztin vezetők uszítását tekinti a lázongások kiváltó okának, és az utóbbi napokban megkezdték az Izraelben működő Iszlám Mozgalom iszlamista szervezet törvényen kívül helyezésének előkészítését. A palesztinok szerint az erőszakhullám hátterében az áll, hogy Izrael a korábbiaknál szigorúbb ellenőrzés alá akarja vonni a jeruzsálemi Templomhegyet, ahol fontos zsidó és muszlim szent helyek is találhatók.