Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

II. János Pál pápa vérét tartalmazó relikvia kerül a lengyel parlament kápolnájába

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Különleges relikviát kap a lengyel parlament: az épület kápolnájába kerül egy II. János Pál pápa vérét tartalmazó fiola.

A konzervatív szenátorok kezdeményezése a baloldali politikusok kritikáját váltotta ki, akik az állam és az egyház határozott elkülönülésének igényére hivatkoznak.

Október 22-én tartják az 2004-ben elhunyt pápa emléknapját abból az alkalomból, hogy 1978-ban ezen a napon szentelték pappá Karol Wojtylát. A megemlékezés keretében pénteken a krakkói érsek és a pápa egykori személyi titkára, Stanislaw püspök ünnepélyesen átadja a képviselőknek a relikviát - közölte a Rzeczpospolita című lap.

"Ha nem lett volna II. János Pál pápa, se a szabad Lengyelország, se a parlament nem létezne mai formájában" - mondta el a parlamenti kápolna hajdani káplánja, Pawel Powierza.

A pápai vért tartalmazó fiola nem az első relikvia, amely a lengyel parlamentbe kerül. A 2004-ben szentté avatott Gianna Beretta Molla relikviái 2006-ban kerültek a kápolnába. Az olasz nő 1962-ben, 39 éves korában (alig egy héttel gyermeke születése után) rákban hunyt el, és a katolikus egyház által irányított abortuszellenes mozgalom jelképévé vált, mivel magzata védelmében utasította el daganata kezelését. Az olasz orvosnő személyében először avatott szentté férjezett asszonyt a katolikus egyház.