Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Szlovén külügyminiszter: naivitás Zágráb részéről a határkerítés lebontását kérni

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Naivak azok a horvát elképzelések, amelyek szerint Szlovéniának le kellene bontania az általa létesített határkerítés egy részét, minthogy a két ország között néhány szakaszon nincs teljes pontossággal meghatározva a határvonal - jelentette ki Karl Erjavec szlovén külügyminiszter a közszolgálati televízió híradójában.

A tárcavezető a csütörtök késő esti nyilatkozatában emlékeztetett arra, hogy a két ország közötti határvita ügyében még nem hozott döntést a hágai Nemzetközi Bíróság. Leszögezte: Szlovénia saját területén helyezte el a műszaki akadályt, Horvátország pedig tetszés szerint, érdekeinek megfelelően magyarázza, hogy hol húzódik a határvonal.

Arra az újságírói kérdésre, hogy Szlovénia Németország és Ausztria irányításával kezdett-e pengés drótakadály telepítésébe, Erjavec azt válaszolta: önálló döntés volt, de szerinte hatékonyabb volna, ha a schengeni határt a három ország közösen védené.

Szlovéniában - a legfrissebb ljubljanai adatok szerint - október közepe óta 196 453 illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba. Hétfőn 5341, kedden 7457, szerdán 7554, csütörtökön 9681, péntek 6 óráig újabb 2152 migráns lépte át a horvát-szlovén határt. Ausztriába október 20. óta 178 843 Közel-Keletről érkező menekült távozott.

A zágrábi belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint szeptember közepe, a magyar-szerb zöldhatár lezárása óta Horvátországban 372 723 migránst vettek nyilvántartásba. Többségük illegálisan lépte át a szerb-horvát határt, és többnyire Bapska körzetében léptek horvát területre. A horvát hatóságok a múlt hét közepétől már vonattal szállítják a migránsokat a szerb határról Szlovéniába. Szerda éjféltől csütörtök 21 óráig 8732 illegális bevándorlót lépte át a szerb-horvát határt.