Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

A francia kormányfő nem ismeri el Korzikát nemzetnek

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Manuel Valls francia miniszterelnök vitatta egy szerdán megjelent interjújában, hogy létezne "korzikai nemzet", és félresöpört minden olyan felvetést, miszerint a szigetnek a helyi nacionalista erők győzelmét hozó regionális választások hatására el kellene szakadnia Franciaországtól.

"Egyesek korzikai nemzetről beszélnek, de nem nagyon tudom, hogy ez mit akar jelenteni. Csak egyetlen nemzet van, a francia. Ez vitán felül áll. Korzikának a Francia Köztársasághoz való tartozása nem lehet és nem is lesz soha tárgyalások témája" - jelentette ki a kormányfő a Le Parisien című napilapnak nyilatkozva.

Valls kizártnak tartja azt is, hogy a francia mellett a korzikai nyelv is hivatalossá váljon a szigeten, valamint hogy amnesztiát kapjanak azok a bebörtönzöttek, akiket a nacionalisták politikai foglyoknak tartanak.

"A köztársaság elismeri a korzikai nyelvet, azt tanítják is az állami iskolákban, de csak egy hivatalos nyelv van: a francia" - szögezte le.

"Franciaországban nincsenek politikai foglyok, emiatt amnesztiát sem kaphatnak" - mondta, és felidézte, hogy szeparatisták 1998-ban meggyilkolták az állam korzikai főképviselőjét, Claude Erignac prefektust.

Gilles Simenoni nacionalista politikus, a korzikai végrehajtó hatalom új vezetője hevesen reagált Valls szavaira, a párbeszéd elutasításával vádolta meg. "Ez sértés az általános választójogra nézve" - jelentette ki az Europe 1 rádiónak nyilatkozva.

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi díszbe öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.