Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Svájc átadta a FIFA korrupciós ügyének bizonyítékait Amerikának

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A svájci szövetségi igazságügyi hivatal (FOJ) szerdán átadta a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséget (FIFA) sújtó korrupciós ügy bizonyítékainak első adagját az amerikai hatóságoknak.

A FOJ bejelentése szerint a most átadott nyomozati dokumentumokat felhasználhatják a vesztegetéssel és más bűncselekményekkel gyanúsított magas rangú FIFA-vezetők elleni büntetőeljárásban. Az okiratok között a kenőpénzek továbbítására használt bankszámlák kivonatai is megtalálhatók. A vádak szerint észak- és dél-amerikai futballtornák televíziós és marketingjogainak értékesítése során történt a korrupció.

A szövetségi igazságügyi hivatal által most átnyújtott iratok között az ISL sportmarketing-ügynökséggel kapcsolatos feljegyzések is megtalálhatók. Ez a - 2001-ben csődöt jelentő - cég a gyanú szerint korábban szinte rutinszerűen vesztegette meg Joseph Blatter jelenlegi és Joao Havelange előző FIFA-elnököt.

A svájci hatóságok a bírósági eljárás lezárásáig 80 millió dollárt (22,9 milliárd forint) fagyasztottak be 13 különböző bankszámlán. A májusban letartóztatott gyanúsítottak közül már csak négyen vannak őrizetben Svájcban, ők azok, akik továbbra sem járultak hozzá kiadatásukhoz.

A FIFA közölte, hogy együttműködik az amerikai és a svájci hatóságokkal is, és minden releváns információt tudomásukra hoz.

A korrupciós botrány májusban robbant ki azzal, hogy Zürichben, a FIFA tisztújító kongresszusának helyszínén letartóztatták a szervezet hét tisztviselőjét. Az ott elfogottak mellett további hét embert vádolnak korrupcióval. Az amerikai igazságügyi minisztérium tavaszi közleménye szerint a New York-i szövetségi bíróságnál kétéves nyomozás eredményeként benyújtott, 47 vádpontot tartalmazó vádiratban többek között az áll, hogy az érintettek zsarolásra, csalásra és pénzmosásra épülő rendszert működtettek több mint két évtizeden keresztül.

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.

Csapatépítés, esküvő, konferencia?

A Travelo rendezvény melléklete jobbnál jobb tippekkel könnyíti meg rendezvényei szervezését!