Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Az ENSZ BT elítélte Szaúd-Arábia teheráni nagykövetségének megtámadását

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) elítélte Szaúd-Arábia teheráni nagykövetségének megtámadását és a külföldi diplomaták védelmére szólította fel Iránt helyi idő szerint hétfőn elfogadott nyilatkozatában.

A világszervezet biztonságpolitikai döntéshozó szerve a teheráni nagykövetség mellett az iráni Meshed városában található szaúdi konzulátus felgyújtását is "a lehető leghatározottabban elítélte". Egyúttal arra szólította fel a feleket, hogy "folytassák a párbeszédet és tegyenek lépéseket a térségbeli feszültségek enyhítésére".

A nyilatkozat ugyanakkor nem tért ki a szombati támadásokat kiváltó eseményre, azaz arra, hogy Szaúd-Arábiában aznap terrorizmus vádjával kivégeztek 47 embert, köztük Nimr al-Nimr befolyásos síita vallási vezetőt. Nimr kivégzése olyan mértékű felháborodást keltett Iránban, hogy a szaúdi nagykövetséget tüntetők támadták meg a hétvégén. Rijád válaszul megszakította diplomáciai kapcsolatait Iránnal.

Szaúd-Arábia ENSZ-missziója hétfőn egy közleményben azt hangoztatta, hogy a szombati kivégzésekhez vezető bírósági eljárások tisztességesek és jogszerűen voltak.

Szaúd-Arábia ENSZ-nagykövete, Abdalla al-Muallimi ugyanakkor azt is leszögezte, hogy a történtek - szaúdi részről - nem lesznek hatással a szíriai és a jemeni konfliktusok megoldására irányuló diplomáciai erőfeszítésekre.

A nagykövet közölte, hogy Rijád képviselteti magát a közelgő szíriai béketárgyalásokon, bár Irán szerepére utalva azt is megjegyezte, hogy Teherán "negatív és provokatív álláspontot képviselt (...) és nem hiszem, hogy a kapcsolatok felbontása lebeszéli őket erről a magatartásról".

A szunnita Szaúd-Arábia és a síita Irán egymás legfőbb politikai-vallási riválisainak számítanak a Közel-Keleten, a szíriai és a jemeni konfliktusban is szemben álló feleket támogatnak.

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.

Wellness hétvégék belföldön

Kényeztető wellness csomagok, töltődjön és szépüljön itthon!