Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

A Mein Kampf fontos lehet az oktatásban a bajor kulturális miniszter szerint

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A bajor kulturális miniszter lehetségesnek tartja, hogy az iskolákban használják Adolf Hitler politikai kiáltványa, a Mein Kampf tudósok kritikai jegyzeteivel ellátott kiadását, amelyet pénteken mutatnak be Münchenben.

Ludwig Spaenle szerint a könyv elsősorban a történelmet és társadalomtudományt oktató pedagógusokat segítheti forrásként az oktatásban. Fontos, hogy a könyvet és kijelentéseit a megfelelő történelmi környezetbe ágyazva, történelemkritikai elemzésnek alávetve mutassák be - hangsúlyozta Spaenle.

A Mein Kampf először 1925-ben jelent meg, nyolc évvel Hitler hatalomra jutása előtt. A náci Németország bukása után a szövetségesek a könyv szerzői jogait Bajorországnak adták át.

A német hatóságok eddig nem engedélyezték a könyv újranyomását. A német törvények értelmében azonban 70 év után lejárnak a szerzői jogok, így januártól a kiadók szabadon felhasználhatják az eredeti szöveget, amely önállóan, kommentárok nélkül viszont továbbra sem jelenhet meg.

Decemberben bejelentették, hogy korlátozni fogják a kiadás lehetőségét, mert attól tartanak, hogy a könyv újranyomása feltüzelheti a neonáci ideológiát.

A müncheni Kortárs Történelmi Intézet (IfZ) négyezer példányban adja ki a 3500 jegyzettel ellátott, 1950 oldalas kötetet. Az intézet igazgatója, Andreas Wirsching korábban elmondta: a szakértők kommentárjaival kibővített kiadás "eloszlatja a könyvet övező mítoszt".

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.