Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Kubában került elő egy eltűnt amerikai rakéta

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kubában került elő egy eltűnt amerikai Hellfire levegő-föld rakéta - jelentette pénteken a The Wall Street Journal.

Az amerikai gazdasági-politikai napilap szerint az ügyet vizsgálók most arra szeretnének fényt deríteni, hogy valamilyen hiba vagy szándékos bűncselekmény folytán került-e az amerikai fegyver a szigetországba. Washington egyelőre hiába próbál nyomást gyakorolni Havannára, hogy szolgáltassa vissza a robbanótöltet nélküli rakétát.

A lap szerint az Egyesült Államok nem attól tart, hogy Kuba szétszedi és lemásolja a rakétát, hanem inkább attól, hogy továbbadja a technológiát Kínának, Észak-Koreának vagy Oroszországnak.

A Hellfire rakétát a gyártó küldte 2014 elején Spanyolországba, egy NATO-hadgyakorlatra. Ezt követően vissza kellett volna juttatni Amerikába, de Madridban kiderült, hogy nyoma veszett a rakétának, amely több szállítócég kezén is átment.

Az amerikai hatóságoknak sikerült megállapítaniuk, hogy a fegyvert az Air France által használt egyik kamionnal vitték ki a párizsi Charles de Gaulle repülőtérre, ahonnan a francia légitársaság egyik járatán szállították Kubába. A gyártó Lockheed Martin 2014 júniusában jelezte az amerikai külügyminisztériumnak a fegyver eltűnését.

Az AGM-114 Hellfire az amerikai hadsereg legfontosabb precíziós csapásmérő levegő-föld rakétája, amely helikopterről, repülőről, drónról vagy hajóról is indítható. Amerikán kívül még több mint 25 ország hadserege használja.

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi díszbe öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.