Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

"Az orosz harci repülőgépek mészárlást végeztek"

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Addig nem tárgyalhatnak a szíriai kormánnyal az ellenzéki csoportok, amíg külföldi erők bombázzák Szíriát - figyelmeztetett hétfőn Riad Hidzsab, a szíriai ellenzéki csoportok koordinátora Francois Hollande francia elnökkel folytatott megbeszélését követően egy hétfői orosz légicsapásra utalva.

Hidzsab azt mondta, orosz harci repülőgépek "mészárlást" végeztek az északnyugat-szíriai Aleppó tartományban, a felkelők kezén lévő Andzsara nevű településen, ahol legalább 12 gyermek és egy tanítónő halt meg az iskolájukat ért légicsapásban. Hozzátette, a hasonló tettek miatt nem tárgyalhat az ellenzék Damaszkusszal.

A találkozó után Hollande úgy nyilatkozott, hogy a szíriai rezsim tárgyalási hajlandósága az alapján ítélhető meg, leállítja-e a vaktában történő bombázásokat, valamint egész városok kiéheztetését, amely nyilvánvalóan szembemegy a nemzetközi joggal.

A francia elnök hangsúlyozta, Bassár el-Aszad szíriai elnök nem játszhat szerepet a közel-keleti ország jövőjében. Mind a francia államfő, mind az ellenzék kijelentette, a jelenlegi szíriai vezetés nem maradhat hatalmon.

A koordinátor mindemellett kifejtette, továbbra is hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni a szíriai kormánnyal, a tárgyalásokat azonban komolyan kell venni, és nem engedhető meg azok meghiúsulása.

Az ENSZ égisze alatt a szíriai kormány és az ellenzék január 25-re tűzték ki a béketárgyalások megkezdését Genfben.

A francia elnök ezen felül hangsúlyozta, azonnali humanitárius intézkedések meghozatalára van szükség, elsősorban az ostromlott területeken és különösen Madajában, hogy megteremthessék egy tartós tűzszünet feltételeit.

A szíriai kormányerők által ostromlott Madajába október és január eleje között nem érkezett segélyszállítmány, azóta több tízezren sodródtak az éhhalál szélére. Az ENSZ adatai alapján mintegy negyvenezer ember - köztük húszezer gyermek - szorul "azonnali életmentő segítségre". A városba hétfőn érkezett az első segélyszállítmány.

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi díszbe öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.

Wellness hétvégék belföldön

Kényeztető wellness csomagok, töltődjön és szépüljön itthon!