Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Megtámadtak egy bagdadi bevásárlóközpontot fegyveresek

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Fegyveresek előbb egy gépkocsiba rejtett pokolgépet robbantottak egy bagdadi bevásárlóközpont előtt, majd megrohamozták az épületet és túszokat ejtettek hétfőn. Legalább tizennyolc ember életét vesztette és ötven megsebesült a támadásban, amelyet az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet vállalt magára.

A támadás a javarészt síiták által lakott kelet-bagdadi al-Dzsadida negyed Javhara nevű bevásárló központja ellen történt a késő délutáni órákban. Az illetékesek szerint legalább négy rendőr is volt a halottak között.

Az ugyancsak névtelenül nyilatkozó rendőrségi és egészségügyi illetékesek úgy becsülik, hogy 50-75 ember rekedhetett az épületben. A fegyvereseket a bevásárlóközpont tetején lehetett látni, az épületet rendőrségi és katonai erők vették körbe. Az illetékesek elmondták azt is, hogy a környező épületeket és utcákat kiürítették.

Az iraki biztonsági erők megrohamozták az épületet, a másfél órás akció alatt megöltek két fegyverest, és őrizetbe vettek négy másikat.

A támadást az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta egy, interneten közzétett nyilatkozatában.

A nap folyamán egy másik súlyos támadás is történt Irakban, a szunnita többségű Dijála tartományban fekvő Mukdadíja városban. Itt egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát egy kaszinójában. A helyszínre érkező egészségügyi dolgozók és civilek között ezt követően egy második - gépkocsiba rejtett - pokolgép robbant, további áldozatokat szedve.

Egészségügyi és biztonsági források szerint legalább húszan meghaltak és ötvenen megsebesültek a Bagdadtól 80 kilométerre, északkeletre fekvő városban.

Ugyancsak a nap folyamán egy öngyilkos merénylő gépkocsijába rejtett pokolgépet robbantott Bagdad egyik délkeleti elővárosának bevásárló utcáján. Legalább heten életüket vesztették és tizenöten megsebesültek - közölték rendőrségi források.

Az utóbbi két támadást egyelőre egy szervezet sem vállalta.

Wellness hétvégék belföldön

Kényeztető wellness csomagok, töltődjön és szépüljön itthon!

Valentin napi wellness ajánlatok

Kényeztesse párját Valentin napi meglepetéssel valamelyik wellness szállodában.