Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Szakértő: nem lesznek szankciók Lengyelország ellen

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Annak ellenére, hogy az Európai Bizottság napirendjén szerepel a lengyel jogállamiság kérdése, nem lesznek szankciók Lengyelország ellen - jelentette ki a Magyar Tudományos Akadémia Lengyelország-szakértője az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

Mitrovics Miklós szerint pusztán arról van szó, hogy az EU és Németország egyes vezetői megijedtek attól, hogy Lengyelország is egy olyan, a nemzeti érdekeket előtérbe helyező fordulatot vesz, mint Magyarország 2010-ben, és erős lengyel-magyar szövetség alakul ki.

Ez viszont öngól volna, mert minél jobban támadják Lengyelországot az EU-ban, annál inkább esélyesebb egy erős Orbán-Kaczynski-szövetség kialakulása - tette hozzá.

A szakértő a továbbiakban elmondta: nem is látja okát a szankcióknak, hiszen csupán a médiatörvény megváltoztatása és az alkotmánybíróság összetételének módosítása történt meg. A médiatörvény esetében annyi a változás, hogy a közszolgálati médiát felügyelő testületet nem az elnök, a szejm (parlament) és a szenátus együttesen nevezi ki, hanem a kincstárügyi miniszter. Vagyis eddig is és ezután is kormánypártiak jelölik a vezetőt - fejtette ki.

Hozzátette, Lengyelországban az elnöknek sokkal erősebbek a jogosítványai, mint az alkotmánybíróságé: utóbbi hiába mondta ki számos esetben egy törvény alkotmányellenességét, az elnöki vétó miatt nem történt semmi.

Ráadásul az alkotmánybíróság - az elnökkel és a szejmmel szemben - nem demokratikusan választott intézmény - tette hozzá Mitrovics Miklós, aki megjegyezte: Németország sem foglalt állást hivatalosan Lengyelország ügyében, vagyis szerinte nem fognak megromlani a lengyel-német kapcsolatok.

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi díszbe öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.