Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Jakartára utalt az Iszlám Állam rejtélyes figyelmeztetése?

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet közölt egy rejtélyes figyelmeztetést a csütörtöki jakartai merénylet előtt - közölte az indonéz rendőrség szóvivője egy helyi rádióadónak nyilatkozva.

A figyelmeztetés úgy szólt, hogy "lesz Indonéziában egy koncert, amely bekerül a nemzetközi hírek közé" - mondta a szóvivő. "Erős a gyanú, hogy a jakartai merénylet egy olyan szervezet tette volt, amely kapcsolatban áll az IÁ-val. E pillanatban úgy látjuk, hogy a csoport a párizsi terrortámadásokat akarta lemásolni" - tette hozzá, utalva a két hónappal ezelőtti párizsi támadásokra.

Decemberben számos merényletkísérletet hiúsított meg az indonéz rendőrség, és ezek között voltak olyanok, amelyek az IÁ-hoz voltak köthetők. Szíriában és Irakban több száz indonéz csatlakozott a dzsihadista szervezethez.

Az indonéz rendőrség egyelőre csak annyit közölt a csütörtöki merényletről, hogy nem zárható ki, hogy az IÁ tette volt.

A holland külügyminisztérium közölte, hogy a merényletben súlyosan megsebesült egy holland állampolgárságú ENSZ-alkalmazott. Bert Koenders külügyminiszter szigorúan elítélte a támadást.

Az indonéz hatóságok közlése szerint két civil halt meg a támadásban, egy indonéz és egy holland állampolgár. Egyelőre nem világos, hogy ugyanarról a hollandról van-e szó, mint akit Hága említett.

A bevásárlóközpont közelében, amely előtt a támadás kezdődött, és amelynek mozijában később a tűzpárbaj lezajlott a rendőrség és a támadók között, az ENSZ-nek több irodája is van.

A legfrissebb indonéz hatósági jelentés szerint a két civil áldozat mellett öt támadó is meghalt. Egy korábbi jelentésben sokkal nagyobb szám szerepelt a halottakat illetően: az al-Dzsazíra arab hírtelevízió azt jelentette, hogy 17 ember - hét civil, öt rendőr és öt merénylő - vesztette életét.

A legfrissebb jelentés szerint a sebesültek száma tíz, és van köztük egy algériai állampolgár.

A jakartai merénylet hatására a szomszédos Malajzia hatóságai megemelték az országban a terrorfenyegetettség szintjét.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!