Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Navracsics: Lengyelország ügyében egyelőre tájékozódó szakasz kezdődik

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Amennyiben az új lengyel jogszabályok nem ütköznek az uniós joggal, akkor a bizottságnak el kell fogadnia azokat, más esetben viszont Varsónak kell változtatnia - nyilatkozta az InfoRádiónak Navracsics Tibor. Az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa közölte: egyelőre csak egy előzetes, tájékozódó szakasz kezdődik meg az ügyben.

A hozzászólásomban - a személyes tapasztalataim alapján is - azt mondtam, hogy úgy gondolom, az a módszer, ahogyan az Európai Bizottság és Magyarország öt évvel ezelőtt rendezte a vitás kérdéseket, jó módszer volt - mondta Navracsics Tibor.

Mi is hangsúlyoztuk akkor, hogy készek vagyunk együttműködni mind az Európai Bizottsággal, mind pedig az Európa Tanáccsal a vitás kérdések rendezése érdekében. A vitás kérdéseknek jó részét rendeztük is - mondta a biztos.

Hozzátette: volt, amikor mi módosítottunk törvényt, volt, amikor sikerült meggyőznünk a bizottságot illetve az Európa Tanácsot a megoldásunk helyességéről. Ez a vizsgálat akkor is, és - a reményeim szerint - most is arra szorítkozott és szorítkozik, hogy az új jogszabályok ütköznek-e a közösségi joggal - hangsúlyozta Navracsics Tibor.

Kifejtette: amennyiben igen, akkor értelemszerűen meg kell változtatni azt, amennyiben nem, akkor pedig el kell fogadni azokat a megoldásokat, amelyeket akkor a magyarok, illetve most a lengyelek alkalmaznak.

A vitában nekem ez volt az álláspontom, ez volt a többségi álláspont is, és ennek fényében született az a döntés, hogy a jogállamisági mechanizmusnak egy előzetes, tájékozódó szakasza kezdődik csak meg, ami - hangsúlyozom - elsősorban dialógust, azaz párbeszédet jelent Lengyelországgal - fogalmazott az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa.

Hozzátette: egyetértés volt abban, hogy dialógust kezdeményezünk, és további lépéseket egyelőre nem teszünk.

Hanganyag: Király István Dániel