Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Engedélyezi a wikileaks-alapító kihallgatását Ecuador

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ecuador engedélyezi a svéd hatóságoknak a londoni követségén 2012 óta élő Julian Assange, a Wikileaks kiszivárogtató oldal alapítójának a kihallgatását - közölte Ricarodo Patino, a latin-amerikai ország külügyminisztere.

A külügyminiszter a Publica nevű ecuadori rádióban közölte, hogy a hatóságok engedélyezik a kihallgatást a svéd hatóságoknak, mindaddig, amíg "az ecuadori állam szuverenitását és az alkotmányban szereplő törvényeket tiszteletben tartják".

Patino utalta arra is, hogy a kihallgatáson egy svéd ügyész is jelen lehetne. Miután a végeztek a kihallgatással, a svéd hatóságok eldönthetik, vádat emelnek-e Assange ellen - mondta. Amennyiben ezt nem teszik meg, az akár azt is jelentheti, hogy Assange több mint három év után elhagyatná az ecuadori nagykövetséget.

"Reméljük, hogy az Egyesült Királyságnak ezzel nem lesz problémája" - mondta Patino. Hozzátette, hogy ha a Wikileaks alapítóját tisztáznák a svéd hatóságok, Ecuador a brit hatóságoktól Assange szabad útjának biztosítását kérné a repülőtérre, ahonnan Ecuadorba utazhatna, ahol politikai menedékjogot kapott.

A svéd hatóságok egyelőre nem jelezték, hogy mikor szándékoznak kihallgatni Assange-t.

Az ausztrál állampolgárságú, 45 éves Assange portálja hozzávetőleges becslések szerint csaknem 400 ezer bizalmas amerikai diplomáciai táviratot szerzett meg, és ezeknek a jelentős részét át is adta médiapartnereinek. A svéd hatóságok azonban nem emiatt, hanem szexuális bűncselekmények gyanújával körözik, Assange két egykori munkatársának feljelentése alapján. Assange-t a svéd körözés alapján 2010 decemberében őrizetbe vették Nagy-Britanniában, és az első fokon eljáró londoni bíróság 2011 februárban jóváhagyta kiadatását.

Az ausztrál férfi 2012 nyarán Ecuador londoni nagykövetségén kért és kapott politikai menedékjogot, és azóta nem tette ki onnan a lábát.