Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Kettős állampolgárok fogolycseréjét engedte Irán

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az iráni igazságszolgáltatás egy fogolycsere-megállapodás keretében szombaton szabadon engedett négy bebörtönzött kettős állampolgárt - jelentette az iráni állami televízió nevek említése nélkül. Cserébe a teheráni főügyész szerint az Egyesült Államok hét, amerikai börtönökben fogva tartott iráni állampolgárt fog kiengedni.

Abbasz Dzsaafari Dolatabadi teheráni főügyész elmondta, hogy az intézkedés a nemzeti érdekkel összhangban, a legfelsőbb nemzetbiztonsági tanács döntésének megfelelően történt.

A főügyész az IRNA hivatalos iráni hírügynökség angol nyelvű szolgálatának azt is elárulta, hogy az amerikaiakkal kötött fogolycsere-megállapodás keretében négy, börtönbüntetését töltő iráni-amerikai kettős állampolgárt engedtek szabadon, cserében pedig az Egyesült Államok hét, amerikai börtönökben fogva tartott iráni állampolgárt fog kiengedni. A megállapodás záradéka szerint Washington nem törekszik többé arra, hogy kiutasítson 14 iráni állampolgárt, akik állítólag fegyvereket vásároltak az Egyesült Államokban Irán számára.

Iránban több iráni-amerikai és iráni-brit kettős állampolgár van börtönben, köztük volt a The Washington Post tudósítója, Jason Rezaian, akit kémkedés és rendszerellenes propaganda címén tavaly novemberben ítéltek börtönbüntetésre, amelynek időtartamát azonban nem hozták nyilvánosságra.

A Farsz iráni hírügynökség szerint a most szabadon engedett négy fogoly között van Jason Rezaian, Amir Hekmat és Saeed Abedini. Negyedik társuk nevét a hírügynökség nem közölte. Hekmat az amerikai tengerészgyalogság volt őrmestere, Abedini pedig keresztény lelkipásztor. Az AFP szerint még egy iráni-amerikai kettős állampolgár van börtönben Iránban, Siamak Namazi dubaji üzletember, akit tavaly októberben tartóztattak le, amikor visszatért Iránba. Az Egyesült Államok több ízben követelte állampolgárainak szabadon engedését.

Wellness hétvégék belföldön

Kényeztető wellness csomagok, töltődjön és szépüljön itthon!

Csapatépítés, esküvő, konferencia?

A Travelo rendezvény melléklete jobbnál jobb tippekkel könnyíti meg rendezvényei szervezését!