Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Elfogták Marokkóban a párizsi merényletek egyik gyanúsítottját

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Õrizetbe vettek egy marokkói származású belga állampolgárt hétfőn a marokkói hatóságok a november közepén Párizsban elkövetett terrortámadásokkal összefüggésben.

A rabati kormány tájékoztatása szerint a gyanúsított közvetlen kapcsolatban állt a támadókkal.

Az őrizetbe vett nevét nem, csak nevének arab kezdőbetűit tette közzé a marokkói külügyminisztérium, amely azt is tudatta: az elfogott belga állampolgár korábban az al-Kaidával szövetséges an-Nuszra front oldalán harcolt Szíriában, majd az Iszlám Állam terrorszervezethez csatlakozott.

A minisztérium tájékoztatása szerint a 130 ember életét kioltó párizsi terrortámadással összefüggésbe hozott, Dzs. A. monogramú gyanúsítottat január 15-én vették őrizetbe a Casablancától nem messze található Mohammedia városában.

"Az egyik saint-denis-i öngyilkos merénylővel együtt utazott Szíriába" - derül ki a rabati belügyminisztérium közleményéből.

A tárca azt is tudatta, hogy a gyanúsított kiképzést kapott különféle fegyverek használatából és gerilla-hadviselésből, Szíriát Törökországon keresztül hagyta el, majd Németországon, Belgiumon és Hollandián keresztül jutott el Marokkóba.

A párizsi terrortámadás elkövetői közül többen marokkói származású belgák voltak, így az akció kitervelője, Abdelhamid Abaaoud is, akit Marokkóból származó információk segítségével sikerült felkutatniuk a francia hatóságoknak pár nappal a merényletet követően. Korábban Abaaoud is dzsihadistaként harcolt Szíriában. A nyomozók szerint a most elfogott gyanúsított is ott került vele kapcsolatba.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.