Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

"Irán a jövőben sem fejleszt tömegpusztító fegyvereket"

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Irán a jövőben sem fog tömegpusztító fegyverek kifejlesztésén dolgozni - jelentette ki hétfőn Haszan Róháni iráni elnök, amikor Amano Jukijával, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatójával találkozott Teheránban.

Róháni úgy fogalmazott, hogy "még ha az a nap el is jön, amikor nem lesz atomsorompó-szerződés (NPT), a NAÜ általi ellenőrzés és biztosíték, Iránnak erkölcsi és vallási kötelezettsége az, hogy ne törekedjen tömegpusztító fegyverek kifejlesztésére".

Az iráni elnök emellett hangsúlyozta, Teherán elkötelezett az atomalku mellett, mindaddig, amíg a Nyugat is az.

A NAÜ főigazgatója Ali Akbár Szálehivel, az iráni atomenergia-ügynökség vezetőjével folytatott megbeszélése után közölte, hogy a felek sokat dolgoztak azon, hogy "eljussunk oda, ahol most vagyunk".

Hozzátette, hasonló és kitartó erőfeszítésekre lesz szükség a jövőben is. Jukija ezzel arra utalt, hogy az iráni atomprogramról szombaton hatályba lépett megállapodás keretében Irán vállalta: nem helyez üzembe új urándúsító centrifugákat, nem fejleszti tovább nukleáris programját, és lehetővé teszi létesítményeinek helyszíni ellenőrzését a NAÜ szakértőinek.

Ha a NAÜ a nyolc év lejárta előtt - például már öt-hat év múlva - igazolja, hogy az iráni nukleáris tevékenység továbbra is békés jellegű, abban az esetben korábban feloldható a korlátozás, és Teherán belekezdhet olyan tevékenységekbe, amelyek most még tilosak neki.

Egy kedvező NAÜ-igazolás hatására pedig olyan további amerikai és európai szankciók oldhatók fel, amelyek a kettős (katonai és polgári) felhasználású termékekre, szoftverekre, hadfelszerelésekre és technológiákra, fegyverekre vonatkoznak, illetve esetleg olyan büntetőintézkedések is feloldhatók, amelyek konkrét személyeket sújtanak.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szombaton közzétett jelentése szerint Irán eleget tett az Egyesült Államokkal, Oroszországgal, Kínával, Franciaországgal, Németországgal és Nagy-Britanniával 2015 nyarán kötött nukleáris megállapodásban foglalt kötelezettségeinek, így lehetővé vált az országgal szembeni nemzetközi szankciók feloldása.

Az Egyesült Államok elnöke a bejelentést követően elrendelte a szankciók egy részének feloldását, az Európai Unió pedig megindította ennek folyamatát.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.