Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Alacsony kasztja miatt lett öngyilkos az indiai egyetemista

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Több száz egyetemista tüntetett kedden a dél-indiai Haidarábád városában amiatt, hogy egy alacsony kasztba tartozó diák, akit az egyetem eltiltott számos létesítménye használatától, vélhetően öngyilkosságba menekült.

A tiltakozók azzal vádolják a Haidarábád Egyetem rektor-helyettesét és Bandaru Dattatreja munkaügyi minisztert, hogy származásuk miatt igazságtalanul követelte büntetés kiszabását Rohit Vemulára és négy másik dalit diákra, akik tavaly összetűzésbe kerültek a kormányzó hindu nacionalista pártot támogató egyetemistákkal.

Korábban a dalit származásúak - akiket kirekesztetteknek vagy érinthetetleneknek is neveztek - a hinduizmus bonyolult társadalmi ranglétrájának legalsó szintjét foglalták el. Habár a kasztrendszert India 1947-es függetlenedése után eltörölték, hatása továbbra is érezhető az indiai társadalomban.

Rohit Vemulát egy olcsó szállodai szobában találták meg felakasztva, néhány héttel azután, hogy az egyetem megtiltotta az öt diáknak, hogy a diákszálláson aludjanak, használják a könyvtárat vagy egyéb létesítményeket. A diákok az egyetemi kampuszon kívül, egy sátorban éltek decemberi felfüggesztésük óta.

Az egyetem vezetése egy korábbi eljárás során nem szabott ki büntetést a dalit diákokra a tavalyi összetűzésekben játszott szerepük miatt, a döntést azonban később megváltoztatták. A tiltakozók azzal vádolják Dattatreját, hogy nyomást gyakorolt az ügyben az intézmény döntéshozóira.

A rendőrség nyomozást indított annak tisztázására, hogy a tisztségviselők cselekedetei hozzájárultak-e a 26 éves doktorandusz hallgató halálához.

A tiltakozó megmozdulások hétfőn kezdődtek: a diákok bojkottálták az óráikat és ülősztrájkot szerveztek. A rendőrség kedden nyolc egyetemistát előállított. A tiltakozások egész Indiában figyelmet kaptak, s kedden már a Mumbai Egyetem diákjai is a dél-indiai egyetem rektorhelyettesének menesztését követelték.

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi díszbe öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.