Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Izrael biztonsági kerítést épít jordániai határára

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Izrael biztonsági kerítés építésébe kezdett Jordániával közös határán - értesült a Maarív című újság honlapja szerdán.

Az új, masszív kerítés első, harminc kilométeres szakasza Eilattól, a Vörös-tenger partján fekvő kikötővárostól halad majd északi irányban a Timna-völgyig, ahol egy új repülőteret létesítenek. A határ megerősítését a védelmi minisztérium építési osztályának irányításával végzik.

Izrael a Jordániával közös kétszáznegyven kilométeres határának kivételével már mindegyik szárazföldi határán létrehozott védelmi kerítésrendszert, és 2015-ben a jeruzsálemi kormány elhatározta, hogy ezen az utolsó határon is kerítést építenek.

A tervek szerint már az idén befejezik a Timna-völgyig tartó első szakaszt, amelynek háromszáz millió sékeles (mintegy huszonkét milliárd forintos) költségét a védelmi tárca egy erre a célra átutalt keretből fedezi. A munkálatokat Erán Ofír dandártábornok vezeti, aki korábban az egyiptomi határon és a Golán-fennsíkon is felelt már az ottani kerítésrendszerek felépítéséért.

A legmodernebb technológiai eszközökkel felszerelt, öt méter magas fémkerítés mellett utakat, őrtornyokat, és megfigyelő helyiségeket is terveztek, hasonlóképpen az utóbbi években kialakított többi határszakaszhoz. A Timnánál épülő új, Ilán Ramón űrhajós nevét viselő repülőtérnél további különleges védelmi eszközöket is alkalmaznak.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!