Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Macedónia lezárta határát a menekültek előtt

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Macedónia lezárta Görögországgal közös határát a Nyugat-Európába igyekvő illegális bevándorlók előtt - közölte szerdán a macedón rendőrség.

"A határ zárva van" - mondta egy magas rangú rendőrségi tisztségviselő az AFP francia hírügynökségnek, amely görög rendőrségi forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a migránsok már kedd este óta nem léphetnek be Macedóniába, és a határ görög oldalán mintegy hatszázan torlódtak már fel, jobbára szíriaiak, afgánok és irakiak.

A görög és a macedón sajtó beszámolói szerint - amelyeket a Nezavisne Novine című boszniai napilap összegzett a honlapján - a görög Idomeni és a macedón Gyevgyelija közötti átkelőt zárták le. Ez az átkelőhely a migránsok fő útvonalán fekszik, ezen a ponton lépnek be a legtöbben Macedóniába.

A macedón hatóságok azt is elmondták, hogy a határt kedd este Szlovénia kérésére zárták le.

A macedón sajtó találgatásai szerint a határzár lehet a főpróbája annak a szigorúbb és hosszan tartóbb lezárásnak, amelyre Németország, Ausztria és Szlovénia március elsejével készül. Az említett országok jelentősen csökkentenék az Európai Unióba érkező migránsok számát.

Mintegy 350-350 migráns rekedt a határ két oldalán, mert a macedón hatóságok nem engedik őket továbbhaladni.

A macedón rendőrség a török Anadolu hírügynökségnek is megerősítette, hogy lezárták a határt. Mint mondták: az iránymutatásokat az európai országoktól kapják, és ezek alapján csak azokat engedhetik át, akik a regisztrációkor a célországot is feltüntetik. Aki nem nevezi meg, hogy hová menne, azt nem engedik tovább. Szerbiával ellentétben Macedónia egyelőre nem jelentette be, hogy azért kéri a célország feltüntetését, mert csak az Ausztriába és Németországba igyekvőket engedheti tovább.

A macedón rendőrség emellett azt is közölte, hogy Szlovénia azért is kérte a migránsok feltartóztatását, mert meghibásodás történt a nemzetközi vasútforgalmat bonyolító útvonalon.

Macedónia novemberben már szigorított a határellenőrzésen, csak azokat engedte tovább, akik háború sújtotta övezetből, Szíriából, Irakból vagy Afganisztánból érkeztek. A szűrés most ismét a balkáni országban kezdődik. Emellett a migránsok útjának szabályozása érdekében Macedónia kerítést épített Görögországgal közös határának egyes szakaszain.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!