Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Románia összekötheti gázhálózatát Bulgáriával és Magyarországgal

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A román Transgaz földgázszállító vállalatnak 179 millió eurós támogatást hagyott jóvá az európai energiaügyi szaktestület (CEF-Energy) a Bulgáriát - Románián és Magyarországon keresztül - Ausztriával összekötő BRUA gázvezeték építésére - közölte szerdán a román energiaügyi minisztérium.

A 15 támogatásra javasolt projekt közül 9 a földgáz-hálózatok (6 pedig az villamosenergia szektor) fejlesztését szolgálja. A közleményből kiderült, hogy a román földgázszállító kapja a legnagyobb támogatást a 207 millió eurós keretből, ám a szaktárca szerint ez a Transgaz által elvégzendő beruházásoknak így is csak "egy részét fedezi".

A BRUA gázvezeték építése Románia "hozzájárulása" az Európai Unió energetikai biztonságának növeléséhez, Közép-Európa gázellátási forrásainak változatosabbá tételéhez - írta közleményében a bukaresti szaktárca.

A magyar diplomácia több ízben sürgette Romániát és Horvátországot, hogy gázhálózatukat kapcsolják össze a magyar hálózattal. Tavaly nyáron a Mediafax arról számolt be, hogy a Transgaz megállapodott a magyar földgázszállítóval (FGSZ) egy uniós alapokból finanszírozandó terv megvalósításáról az Arad-Szeged gázvezeték befejezése, a fordított irányú (Magyarország felé történő) gázszállítás infrastruktúrájának kiépítése érdekében. A két ország között épült interkonnektor egyelőre csak azt teszi lehetővé, hogy Románia kapjon földgázt Magyarországtól.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!