Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Véget ért a pakisztáni egyetem elleni támadás - sokan meghaltak

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Véget ért a biztonsági erők művelete azon az északnyugat-pakisztáni egyetemen, amelyet szerda délelőtt támadtak meg feltételezett iszlamista szélsőségesek. A rajtaütésben legalább 21-en haltak meg - közölte a rendőrség, hozzátéve, hogy a támadókat megölték.

A rajtaütést a tálib harcosok fellegvárának számító Haibár-Paktunkva tartomány székvárosától, Pesavartól 50 kilométerre északkeletre fekvő Csárszaddában, a Bacsa Hán Egyetem ellen követték el helyi idő szerint fél tíz körül, amikor a diákok és tanárok többsége már a termekben tartózkodott. A rajtaütést az egyik helyi tálib szervezet, a Tehrik-e Talibán (TTP) vállalta magára.

"Négy öngyilkos merénylőnk támadást hajtott ma végre a Bacsa Hán Egyetem ellen" - közölte telefonon az AFP francia hírügynökséggel a tálib lázadók egyik parancsnoka, Umar Manszúr. Mint hozzátette, a rajtaütés a hadsereg által nemrég indított nagyszabású zarb-e-azbi terrorellenes művelet megtorlása. A parancsnok újabb támadásokat helyezett kilátásba.

Szaíd Vazir helyi rendőrkapitány elmondta, hogy a fegyveresek ellen indított biztonsági művelet véget ért, és a támadásnak legalább 21 halálos áldozata van.

Saukat Juszafzai tartományi egészségügyi miniszter arról számolt be, hogy 25-en vesztették életüket, és mintegy 50-en sebesültek meg. A rendőrség és az egyetem információi szerint legalább két diák, két biztonsági őr, egy tanár és egy rendőr van a halottak között. A hadsereg azt közölte, hogy négy fegyverest öltek meg.

A Bacsa Hán Egyetemnek 3 ezer hallgatója van, szerdán azonban 600 vendég is tartózkodott a kampusz területén egy irodalmi rendezvény miatt, amelyet az egyetem névadója, Hán Abdul Ghaffar Hán népszerű pastu függetlenségi aktivista halálának évfordulója alkalmából szerveztek. A pastuk a 193 milliós pakisztáni népesség 15 százalékát alkotják.

A szerdán történtek felelevenítik annak a 2014. decemberi támadásnak az emlékét, amikor tálib fegyveresek megrohamoztak egy állami katonai iskolát Pesavarban, s meggyilkoltak 134 embert, többségében diákokat. Ez volt az ország történetének legsúlyosabb terrortámadása. A kormány ezután több száz feltételezett szélsőségest ölt meg vagy vett őrizetbe terrorellenes műveletek keretében.

Navaz Sarif pakisztáni kormányfő a szerdai rajtaütés nyomán kiadott közleményében hangsúlyozta: kormánya eltökélt abban, hogy "kiirtsa az országból a terrorizmus jelentette fenyegetést".

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.