Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

A külső határokat erősítené Hollandia

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A külső határok megerősítésében, azon belül is a legjelentősebb befogadó, unión kívüli államok támogatásának növelésében látja a migrációs válság kezelésének kulcsát Hollandia. A soros elnökséget ellátó ország programjának budapesti bemutatójáról Király István Dániel küldött tudósítást.

"Különösen nehéz és kihívásokkal teli időszakban kerül sor a holland elnökségre" - mondta Gajus Scheltema a Holland királyság budapesti nagykövete a január elsején kezdődött fél éves elnökségi időszakot megnyitó sajtótájékoztatón.

A diplomata a kiemelt feladatok között említette a migrációs válság kezelését, amelyről azt mondta, hogy nem számít áttörést hozó változásra nyárig, azonban a menekültek számának csökkenésére mindenképpen.

"A külső határok megerősítése, a közös parti- és határőrség a migrációs nyomás kezelésének egyik fontos eleme" - mondta a holland diplomata, majd később hozzáfűzte, hogy nem falak és kerítések építésével, hanem a menekülteket befogadó közel-keleti államok és a déli uniós államok mostaninál jóval jelentősebb megsegítésével képzelik el a beáramlás lassítását.

"Jordániának, Libanonnak és Törökországnak több támogatást kell adni, hogy megfelelő életkörülményeket találjanak ott a menekültek addig, míg hazatérhetnek" - fogalmazott.

A kiemelt feladatok között említette például a növekedés beindítását, a munkahelyteremtést, az uniós versenyképesség növelését, a civil társadalom együttműködésének fokozását, a brit uniós kilépésről tartandó szavazás okozta teendőket, az eurozóna megerősítését és a fenntartható fejlődés támogatását.

"Azért vagyunk itt, hogy hidakat építsünk a különböző európai vélemények és álláspontok között az említett témakörökben" - folytatta a nagykövet.

Gajus Scheltema azt mondta, nem jogosak azok a félelmek, hogy a következő fél évben a bizonyos kérdésekben igen keményvonalas holland politikát képviselik majd, mivel a soros elnökséget ellátó ország ilyen tekintetben nem viheti tovább nemzeti politikáját uniós szintre.

Félreértésnek nevezte mini schengen ötletét, amit semmilyen módon nem támogat az amszterdami vezetés.

A magyarországi soros elnökséggel kapcsolatos programok között említette az áprilisi képességfejlesztő roadshowt, amit civil szervezetek számára szerveznek Miskolcon, Szekszárdon és Veszprémben, illetve a szintén áprilisi, Európai Kerékpáros Napon rendezendő eseményeket.

A sajtótájékoztatón Zupkó Gábor, az Európai Bizottság budapesti képviseletének vezetője egyebek közt arról beszélt, közelebb kell hozni az európai ügyeket az emberekhez.

"Tapasztalják azt a kettősséget a közbeszédben, ami Európával kapcsolatban minden nap hallunk. Nagyon sok kritikus hang van jelen, nagyon erősen, és eközben halljuk szerencsére azokat is - szintén vezető tisztviselők és politikusok részéről -, hogy milyen módon járulnak hozzá az uniós támogatások a magyarországi növekedéshez." - fogalmazott Zupkó Gábor.

Éppen ezért többet kell beszélni arról, hogy milyen előnyei, pozitív hatásai vannak az uniónak a magyar emberek számára - mondta az Európai Bizottság budapesti képviseletének vezetője.

Hanganyag: Király István Dániel

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!