Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

"Csehország kész tárgyalni a brit javaslatokról"

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Csehország kész mindent megtenni annak érdekében, hogy Nagy-Britannia az Európai Unió tagja maradjon - jelentette ki Bohuslav Sobotka cseh kormányfő pénteken Prágában, miután tárgyalásokat folytatott David Cameron brit miniszterelnökkel, aki néhány órás látogatást tett a cseh fővárosban.

David Cameron ismertette vendéglátójával kormánya javaslatait az EU megreformálására. Sobotka szerint Csehország kész a brit javaslatokról tovább tárgyalni.

"Európa akkor lesz erős, ha Nagy-Britannia a huszonnyolcak között marad" - mondta újságíróknak a cseh miniszterelnök.

A négy brit reformjavaslat közül Prágának három ellen nincs kifogása, támogatni tudja őket, de a negyedik javaslat, amely szerint London megvonná a szociális támogatásokat a Nagy-Britanniában dolgozó más uniós államokbeli polgároktól, akik kevesebb mint négy éve élnek a szigetországban, nem tetszik a cseheknek, és ellenzik.

"Nem tudunk egyetérteni egyetlen olyan eljárással sem, amely diszkriminatív jellegű" - szögezte le Bohuslav Sobotka, aki bízik abban, hogy az ügyben sikerül kompromisszumos megoldást találni.

A cseh-brit miniszterelnöki tárgyalásokon az Iszlám Állam elleni harc is szóba került. Sobotka azt kérte Camerontól, hogy London ne akadályozza tovább 15 darab L-159 típusú cseh harci repülőgép eladását Iraknak. London azért ellenzi a repülőgépek eladását, mert attól tart, hogy az azokba beszerelt brit műszerek esetleg terroristák kezébe is kerülhetnek, amit szeretne elkerülni.

"A harci repülőgépek eladása Iraknak egyike azoknak a konkrét cselekedeteknek, amelyekkel Csehország hozzájárul az Iszlám Állam (terrorszervezet) elleni harchoz. Örölök, hogy a brit kormányfő segítséget ígért" - mondta Sobotka.

"Nagy-Britannia és Csehország is érdekelt az Iszlám Állam elleni harcban. Ha valamiben tudunk segíteni Csehországnak, akkor segítünk" - hangsúlyozta David Cameron, aki Sobotka után Milos Zeman cseh államfővel és Andrej Babis cseh kormányfőhelyettessel is találkozott. A cseh elnök szóvivője a brit miniszterelnök és a cseh elnök találkozójáról annyit közölt, hogy Zeman támogatja Cameron reformjavaslatait.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.