Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Megkezdődött a portugál elnökválasztás

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megkezdődött vasárnap reggel Portugáliában az elnökválasztás, amelynek favoritja az előzetes közvélemény-kutatások szerint az egyetemi oktatóként is dolgozó Marcelo Rebelo de Sousa.

Mintegy 9,7 millió portugál járulhat az urnákhoz, hogy államfőt válasszon a délnyugat-európai demokráciában, amelynek 40 éves történetében még sohasem versengett ennyi jelölt az elnöki székért.

Mindenesetre az elnökválasztáson hagyományosan alacsony a részvételi arány. A legutóbbi voksoláson a szavazásra jogosultak 53,48 százaléka jelent meg, s ez rekordnak számít Portugáliában.

A szavazóhelyiségek helyi idő szerint este hét órakor zárnak, előzetes eredmények azonban leghamarabb egy órával később várhatóak, a Portugáliához tartozó Azori-szigeteken lévő egy órás időeltolódás miatt.

A 67 éves Sousa a jobboldal jelöltje, és az előzetes közvélemény-kutatások szerint a szavazatok 52-55 százalékára számíthat, így akár második forduló nélkül is az elnöki székbe kerülhet.

Legfőbb ellenfele a 61 éves Antonio Sampaio da Novoa, akire a választók mindössze 17-22 százaléka voksolna. A lisszaboni egyetem volt rektora megszorításellenes politikájával a baloldali eszmék megtestesítője.

A komoly erkölcsi súllyal rendelkező köztársasági elnöki intézmény köztiszteletnek örvend Portugáliában. Az államfőnek egy sor hatalmi jogosítványa van, úgymint a törvények kihirdetése vagy alkotmánybíróság elé terjesztése, a politikai intézmények gördülékeny működésének biztosítása, a miniszterelnök kinevezése és a kormány eltávolítása. Emellett legkomolyabb "fegyvere" a parlament feloszlatásának lehetősége, amelyet mandátumának utolsó hat hónapjában és az új parlament beiktatását követő fél évben nem használhat.

A portugál állampolgárok által közvetlenül megválasztott elnök egyben a hadsereg főparancsnoka is. Az államfőt abszolút többség híján két fordulóval választják öt évre, és ugyanaz a személy legfeljebb két egymást követő alkalommal töltheti be a tisztséget.

Az elnöki tisztséget 2006. március 9. óta a 2011-ben újraválasztott Aníbal Cavaco Silva tölti be.

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi díszbe öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.