Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Portugál elnökválasztás - A jobboldali jelölt győzött

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Marcelo Rebelo de Sousa jobboldali elnökjelölt nyerte meg a vasárnapi portugáliai elnökválasztást - jelentette be a portugál választási bizottság.

Rebelo de Sousa a szavazatok 99 százalékának összesítése alapján a voksok 52 százalékát nyerte el, így nem lesz szükség második fordulóra.

Sousa győzelme megfelelt az előzetes közvélemény-kutatásoknak.

Legfőbb ellenfele, a 61 éves, baloldali Antonio Sampaio de Novoa 22 százalékos eredményt ért el. A lisszaboni egyetem volt rektora megszorításellenes politikájával a baloldali eszmék megtestesítője.

A köztársasági elnöki intézmény köztiszteletnek örvend Portugáliában, és komoly szerepe van politikai válságok idején. Az államfő legkomolyabb jogosítványa a parlament feloszlatásának lehetősége, amelyet mandátumának utolsó hat hónapjában és az új parlament beiktatását követő fél évben nem használhat.

A jövendő elnök március 9-én teszi le hivatali esküjét, de a fenti lehetőséggel csak április végén élhet először, mivel tavaly október 4-én országgyűlési választások voltak Portugáliában. Bár akkor újra a jobboldal győzött, abszolút többség híján és a baloldal váratlan szövetségkötése után végül elveszítette parlamenti többségét, így a végrehajtó hatalom a szocialisták kezébe került.

Politológusok szerint a választási kampányában nemzeti konszenzusteremtést ígérő Sousa nem tervezi a törvényhozás azonnali feloszlatását, azonban sort keríthet rá abban az esetben, ha a radikális baloldal esetleg megvonja támogatását a kormánytól, amivel megnyitná az utat egy újabb politikai válság előtt.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.