Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Gátolja a beruházásokat a spanyol belpolitikai bizonytalanság

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A gazdasági beruházásokról szóló döntéseket gátolja a spanyol belpolitikai bizonytalanság, az, hogy a december 20-i parlamenti választások után még nem lehet tudni, milyen kormány irányítja majd az országot - nyilatkozta Francisco González, Spanyolország második legnagyobb bankja, a Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) BBVA elnöke az EL Mundo című napilapban megjelent interjúban, hétfőn.

A szakember szerint a politikai patthelyzet már elkezdte éreztetni a hatását, mivel a befektetők nem kedvelik a kiszámíthatatlanságot, és amíg nem születik döntés az új kormányról, addig "zsákutcában" lesznek a beruházások terén.

Szavaiból kiderült, hogy a spanyol gazdaság számára a nagykoalíciót tartaná előnyösnek - a konzervatív Néppárt (PP), a szocialista párt (PSOE) és a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középpárt együttműködésével -, mivel mindhárman hisznek "a demokráciában, a piacgazdaságban és az ország egységében", szemben az utópiákkal illetve a nem reális ígéretekkel.

A BBVA elnöke nyilatkozatával követte Goldman Sachs (GS), Barclays és az ING elmúlt hetekben kiadott megállapításait, amelyekben mindannyian a politikai bizonytalanságban rejlő kockázatokra hívták fel a figyelmet. A GS szerint visszaeshet az üzleti és a fogyasztói bizalom, ami kedvezőtlenül hat a gazdasági kilátásokra.

A kritikus vélemények ellenére a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a múlt héten javított az dél-európai ország idei gazdasági növekedésének várható ütemén. Előrejelzésében 2,7 százalékos GDP-növekedést vár a spanyoloktól, amely magasabb mint az euróövezet várható gazdasági növekedése.

Spanyolországban a gazdaság egyik gyenge pontjának a magas munkanélküliséget tartják annak ellenére, hogy az elmúlt években jelentős csökkenést sikerült elérni. A beruházók bizalmatlansága azonban negatívan érintheti ezt a területet is.

A munkanélküliség 26,9 százalékkal 2014 első negyedévében állt csúcson, a legutolsó közzétett adatok szerint jelenleg 21,8 százalék, de a hosszú távú cél a gazdasági válság előtti 8,5 százalék elérése lenne.

Spanyolországban a választásokon minden korábbinál több, összesen 10 politikai erő jutott be a parlamentbe, de egyik párt sem szerezte meg az önálló kormányzáshoz szükséges többséget. Egyelőre nem lehet tudni, hogy melyik párt vezetésével, milyen összetételű kabinet alakulhat, de a választások megismétlésének lehetősége sem zárható ki.

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi díszbe öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.

Wellness hétvégék belföldön

Kényeztető wellness csomagok, töltődjön és szépüljön itthon!