Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

A menedékkérőknek Hollandiában is hozzá kell járulniuk az ellátásuk költségeihez

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A menedékkérőknek Hollandiában is hozzá kell járulniuk az ellátásuk költségeihez, a helyi hatóságok az utóbbi három évben nagyjából 500 ezer eurót szedtek be az érintettektől - írta kedden a Politico című brüsszeli hírportál a holland bevándorlási hivatal jelentésére hivatkozva.

A helyi törvények értelmében a menedékkérőknek abban az esetben kell hozzájárulniuk a költségekhez, amennyiben egy személy vagyontárgyainak értéke meghaladja az 5895 eurót vagy egy családé a 11 790 eurót. Vannak kivételek: a számítógépeket, a mobiltelefonokat és a jegygyűrűket például nem számolják bele ebbe az összegbe.

A Dániában, Svájcban, valamint két német tartományban, Bajorországban és Baden-Württembergben elfogadott hasonló szabályozást számos bírálat érte Európa-szerte, azok megalkotói azonban jóval alacsonyabb értéknél húzták meg a határt, mint Hollandiában.

Klaas Dijkhoff, Hollandia menekültügyekben illetékes államtitkára hangsúlyozta, országában nem kívánják követni ezt a példát és elkobozni a kisebb összegeket. "Ez nem olyasmi, amit ki kellene erőszakolnunk. Másképp intéztük ezt el" - mondta az illetékes.

A Politico.eu arról számolt be, hogy az 500 ezer eurós összeg nagy részét a munkát vállaló menekültek fizették be Hollandiában. A szabályok értelmében a dolgozó menekülteknek a jövedelmük 75 százalékát kell befizetnünk.

A cikk szerint a hozzájárulásról szóló jogszabály nem vonatkozik azokra, akiket átmeneti befogadóközpontokban helyeztek el. Az országba való belépésük után hat hónappal a menedékkérők jogosulttá válnak évi 24 hétben munkát vállalni.

A tavalyi évben több mint 47 ezer menekült érkezett Hollandiában, közel kétszer annyi, mint 2014-ben.

A svájci hatóságok arra kötelezik a menedékkérőket az országba történő beutazáskor, hogy adják le az ezer frank (909 euró) feletti értékeiket, hozzájárulva ezzel tartózkodásuk költségeihez. Dániában a 10 ezer koronánál (1340 eurónál) nagyobb értékű ékszereket és egyéb személyes értéktárgyakat koboznák el a menekültektől.

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi díszbe öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.