Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Azonnal rendőröket küldenének a görög-török határra

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hétpontos útitervet javasol a menekültválság megoldására az Európai Parlament liberális frakciója egy 2 ezer fős európai gyorsreagálású erő görög-török határra történő vezénylésével, a Frontex büdzséjének megötszörözésével, a török csomag újratárgyalásával, a hot spotok befogadóközpontokká való alakításával, a dublini rendelet egységes európai menedékjogi eljárással történő felváltásával, a gazdasági bevándorlás legalizálásával és egy európai Marshall terv beindításával a válságövezetben.

Hétpontos tervet tett le az asztalra a menekültválság rendezése céljából pénteken az Európai Parlament liberális frakciója. A parlamenti csoport elnöke, Guy Verhofstadt és Alexander Graf Lambsdorff német liberális képviselő által ismertetett tervet az Európai Tanács február 18-i rendkívüli ülésének figyelmébe ajánlják a jelenlegi, szerintük látványosan csődöt mondott stratégia helyébe.

"Európa szükséghelyzetben van, és Schengen néhány héten belül tetszhalottá válik, ha nem cselekszünk" - figyelmeztetett Guy Verhofstadt. A liberálisok szerint nem lehet bevárni a cselekvéssel a Bizottság által javasolt európai határ- és parti őrség felállítását, ezért azonnal bevethető, ideiglenes eszközhöz kell nyúlni. Az ALDE-frakció az EU működéséről szóló szerződés 78.3 cikkének aktiválásával egy európai gyorsreagálású erő létrehozását sürgeti a külső határok ellenőrzésére, de mindenekelőtt a problematikus görög-török határ azonnali ellenőrzés alá vonására.

A liberális politikusok rámutattak, hogy a mintegy két ezer főből - tagállami és európai szakértőkből, rendőrökből - álló kontingens felállításához és vezényléséhez nem kell külön jogszabályt elfogadni, a Bizottság javaslatára és a Parlament véleményének elfogadása után a Tanács dönthetne egy ilyen lépésről.

A terv értelmében ez a kétezer fős kontingens feladata lenne a migránsok és menekültek regisztrálása, ujjlenyomatvétel, a biztonsági szűrés, és a menekültek és a gazdasági bevándorlók egymástól való elválasztása. A gyorsreagálású erő alakulna át később "európai határőrséggé", ha a tagállamok és az EP elfogadják a jogszabályt.

A liberálisok 600 millió eurót különítenének el a Frontexnek, a jelenlegi keret ötszörösére emelve annak büdzséjét. A hétéves pénzügyi ciklus szerintük jövőre esedékes félidei felülvizsgálata során az európai költségvetés alapos átszabását javasolják, hogy pénzforrások szabaduljanak fel a menekültválság kezelésére. Azt is világossá tették, hogy a közös határ- és parti őrséget elutasító tagállamoknak ki kellene lépniük Schengenből.

Az útiterv kidolgozói a török kormánnyal is újratárgyalnák a szerintük a gyakorlatban egyáltalán nem működő megállapodást annak érdekében, hogy másképp lehessen felhasználni az Ankarának az EU által kilátásba helyezett 3 milliárd eurós pénzügyi támogatást. A 3 milliárdos összegből 1 milliárdot az UNHCR-nek adnának a menekülttáborokban az életkörülmények javítására. A maradék két milliárd eurót pedig közvetlen pénzügyi támogatás formájában a törökországi menekülttáborokban élőknek juttatnák. Miként Verhofstadt rámutatott, a táborlakók a korábbi havi 21 dollár helyett fejenként egy ideje már csak 7 dollárt kapnak megélhetésre, miután a legtöbb tagállam (Ausztria például 100 százalékkal) vészesen csökkentette a hozzájárulását. A két milliárd euróból viszont havi 80 dollárra növekedhetne az apanázsuk fejenként, ami könnyebben maradásra bírhatná őket.

Az ALDE azt is szeretné, ha a menekülttáborokban élők európai humanitárius vízumért és áttelepítésért folyamodhatnának.

Az útiterv része a regisztráló pontok befogadó központokká való kibővítése a frontországokban, amelyek tranzitzónaként működnének mindaddig, amíg a menekültek menedékjogi kérelmét el nem bírálták. Ezek nem görög, vagy olasz, hanem európai befogadó központok lennének, ahol kezdetben a gyorsreagálású erő, később pedig a határőrség és az EASO (menekültügyi támogató iroda) végezné az ideérkezők regisztrációját, az ujjlenyomatvételt, a biztonsági vizsgálatot. Ha mindez megtörténne, a zöld utat kapó menedékkérőket egy kötelező elosztási rendszer keretében a különböző tagállamokba irányítanák. Ez már részben annak a rendszernek a része, amivel a liberálisok felváltanák a működésképtelenné vált dublini rendeletet. Dublin helyére lényegében egy új, egységes európai menekültügyi eljárás lépne, az EU egészében ugyanolyan feltételeket kínálva a menedékkérőknek. A dokumentum rámutat, hogy egy menedékkérőnek ma sokkal kevesebb esélye van a menedékjog megszerzésére Magyarországon, mint Németországban.

További részletek a BruxInfo cikkében.

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi díszbe öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.