Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Félezer vahhábita toboroz Szerbiában

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Mintegy 500 vahhábita tevékenykedik Szerbiában, a legtöbben a délnyugat-szerbiai Szandzsákban és Belgrádban, de egyre többen vannak a vajdasági Újvidéken is - közölte legfrissebb értesülését a Vecernje Novosti című belgrádi napilap, amely néhány nappal ezelőtt is közölt információkat a szerbiai vahhábiták toborzómunkájáról.

A lap úgy tudja, hogy a szerbiai biztonsági szolgálatok a szerb főváros egyik külvárosi részén, Surcinban fedtek fel egy körülbelül tíz tagból álló, vahhábita - feltételezhetően szélsőséges - csoportot. A tagok többsége Németországban dolgozik, de minden alkalmat megragad arra, hogy Szerbiában terjessze az iszlám szunnita ága rendkívül konzervatív irányzatának minősülő vahhábizmus tanításait, s a Nyugat-Európában szerzett pénzzel új követőket, főleg romákat toboroznak - írta a Vecernje Novosti.

A lapnak nyilatkozó, rendőrséghez közeli forrás közölte, hogy a hatóságok éberen figyelik a csoport tevékenységét, hogy elkerüljék a lehetséges incidenseket vagy az utóbbi időben Európa több városában történt támadásokhoz hasonló akciókat.

A surcini csoport tagjai kapcsolatban állnak a Bosznia-Hercegovina északkeleti részén fekvő Gornja Maocában tevékenykedő iszlamistákkal, valamint a szerbiai Novi Pazarban található vahhábista csoporttal. Sokan állnak kapcsolatban bűnözőkkel, vagy ők maguk is részei ember- vagy drogkereskedő láncoknak, illetve harcosokat toboroznak Szíriába - értesült a Vecernje Novosti.

Bosznia-Hercegovinából és Koszovóból bizonyítottan több százan mentek már el az iraki és szíriai harctérre, hogy katonai vagy félkatonai szervezetekhez csatlakozzanak, Szerbiában azonban korábban csak ritkán lehetett hasonló esetről hallani.

Wellness hétvégék belföldön

Kényeztető wellness csomagok, töltődjön és szépüljön itthon!

Csapatépítés, esküvő, konferencia?

A Travelo rendezvény melléklete jobbnál jobb tippekkel könnyíti meg rendezvényei szervezését!